Operație pentru varice: tipuri, indicații, pregătire, reabilitare

ce este varicele

Astăzi, un număr mare de sexe frumoase știu direct ce este o boală, cum ar fi varicele. Desigur, boala atacă nu numai femeile, ci și bărbații, dar apare cel mai adesea în jumătatea slabă a umanității. Varicele nu sunt o boală fatală, dar pot provoca o mulțime de probleme, de aceea este foarte important să solicitați ajutorul unui flebolog și, împreună cu acesta, să alegeți cel mai optim tratament pentru dumneavoastră. În acest articol vom vorbi despre cazurile în care este necesară o operație pentru varice, precum și despre modul în care este efectuată și ce consecințe poate avea. Citiți cu atenție informațiile furnizate pentru a vă înarma și proteja cât mai mult posibil.

Necesitatea intervenției chirurgicale pentru varice

Nu este un secret faptul că o astfel de patologie precum varicele există de mai mult de o generație. În primele etape ale dezvoltării sale, oamenii încearcă să depășească boala folosind metodele terapiei alternative. Și un astfel de tratament este cu adevărat capabil să dea roade, dar cu condiția ca boala să nu fi trecut încă într-o formă avansată. Dacă tratamentul la domiciliu nu a adus rezultatele dorite, pacientul se adresează unei instituții medicale, unde un flebolog va prescrie un tratament conservator.

Cu toate acestea, patologia sever avansată nu răspunde de obicei la tratamentul terapeutic. În acest caz, este foarte important să efectuați o operație pentru varice. Dacă boala cauzează o mulțime de inconveniente și durere, atunci pur și simplu nu puteți face fără intervenția chirurgicală. Operația de îndepărtare a varicelor de pe picioare dă de obicei rezultate foarte bune, dar numai dacă pacientul respectă cu strictețe toate instrucțiunile medicului.

Principalele indicații pentru procedură

Dacă nu există vene tortuoase proeminente pe extremitățile inferioare și nu simțiți dureri severe la picioare, atunci cel mai probabil medicul dumneavoastră vă va prescrie doar utilizarea unor medicamente speciale care vă vor menține tonusul în vene. Dar operația pentru varice este de obicei prescrisă în astfel de cazuri:

 • pacientul se plânge de dureri foarte puternice la nivelul extremităților inferioare;
 • venele
 • cresc rapid în dimensiune și în același timp capătă un caracter chinuitor; în același timp, boala progresează activ, ocupând o zonă imensă;
 • circulația sângelui în picioare este afectată; este foarte periculos deoarece există riscul de a dezvolta cheaguri de sânge;
 • leziunile cu caracter trofic încep să se formeze pe vene; este, de asemenea, posibilă apariția ulcerelor care pur și simplu nu pot fi eliminate;
 • destul de des varicele sunt însoțite de tromboflebită.

Cum să recunoașteți o boală

cum să recunoaștem varicele

După cum s-a menționat mai sus, operația pentru varice se face numai dacă boala a început deja să ia o formă neglijată. Este foarte important să determinați în mod independent simptomele bolii pentru a consulta un medic la timp și a începe tratamentul. Deci, să luăm în considerare ce simptome sunt inerente unei astfel de patologii, cum ar fi varicele (indiferent dacă faceți o operație, medicul vă va spune):

 • senzație de oboseală severă și durere la nivelul extremităților inferioare, care sunt cel mai adesea observate dimineața și dispar dimineața;
 • pacienții spun adesea că există o senzație de arsură și căldură intensă în vene;
 • destul de des boala este însoțită de apariția edemului; acest lucru este valabil mai ales pentru femei înainte de debutul perioadei menstruale;
 • în fiecare lună, venele încep să se umfle și să se umfle din ce în ce mai mult; cu toate acestea, ele sunt înfășurate în natură;
 • plasele și asteriscurile vaselor de sânge apar pe picioare;
 • pacienții au adesea convulsii noaptea; acest lucru este valabil mai ales pentru acele persoane care fac exerciții necontrolate.

În ce cazuri este imposibil să efectuați o operație pe vene pentru varice

Rețineți că o patologie precum varicele nu poate fi tratată întotdeauna cu o metodă chirurgicală. Numai un medic va putea stabili dacă este posibil să efectuați o intervenție chirurgicală în mod specific în cazul dumneavoastră. Asigurați-vă că citiți informațiile despre momentul în care nu ar trebui să aveți o intervenție chirurgicală a venelor varicoase:

contraindicații pentru operație
 • Persoanele care suferă de hipertensiune arterială vor trebui să refuze procedura. Operația nu poate decât să agraveze starea dumneavoastră de sănătate deja slabă.
 • Nu puteți efectua o operație dacă patologia este deja în ultima etapă și pur și simplu nu răspunde la tratamentul chirurgical.
 • Medicii nu recomandă efectuarea procedurii în prezența bolii cardiace ischemice.
 • Femeile însărcinate, precum și persoanele în vârstă, vor trebui să refuze efectuarea operației.
 • Operația va trebui amânată dacă pacientul suferă de boli de piele, cum ar fi erizipelul sau eczemele.

Reguli pentru pregătirea procedurii

Operația varicelor pe picioare se efectuează numai după luarea unor măsuri obligatorii. Fiecare pacient care suferă de vene varicoase și este de acord să se supună unei intervenții chirurgicale ar trebui să se familiarizeze cu următoarele măsuri pregătitoare:

 • înainte de operație, este foarte important să treci toate testele necesare la timp;
 • asigurați-vă că vă informați medicul dacă aveți reacții alergice la anumite medicamente;
 • în ziua procedurii, asigurați-vă că faceți duș și radeți toate firele de păr.

Tipuri de intervenții chirurgicale

Operația varicelor la picioare poate fi efectuată în mai multe moduri. Medicul dumneavoastră vă va spune care este cel mai potrivit pentru dvs. după ce ați trecut toate testele relevante. Să luăm în considerare cele mai eficiente și solicitate metode de intervenție chirurgicală.

Flebectomie

flebectomie pentru varice

Această procedură poate elimina venele afectate. Această metodă este considerată una dintre cele mai vechi, dar astăzi, desigur, a suferit un număr mare de modificări. O astfel de operație va putea elibera pacientul de vasele mari, precum și de nodulii formați. Întreaga procedură nu durează mai mult de două ore. După implementare, va fi restaurat într-un mod natural.

Pentru a elimina venele afectate, se fac incizii foarte mici în piele, care nu depășesc cinci până la șase milimetri. Prin astfel de găuri, venele afectate vor fi îndepărtate.

Cu toate acestea, astăzi metoda miniblebectomiei este mai populară. Esența sa constă în faptul că nu este nevoie să faceți o incizie pentru operație. Venele afectate vor fi îndepărtate printr-o puncție a pielii. După efectuarea unei astfel de proceduri, procesele de recuperare vor continua mult mai repede, iar aspectul estetic va fi mai atractiv.

Ce este striparea?

Decojirea este o altă operație a venelor piciorului cu vene varicoase. Esența sa constă în faptul că poți scăpa piciorul de o venă mare deteriorată. Pentru aceasta, se face o incizie în zona inghinală, prin care se îndepărtează o venă safenă mare. În același timp, este foarte important să bandajăm corect toate venele profunde și superficiale. Venele deteriorate sunt, de asemenea, îndepărtate. Pentru aceasta se fac alte mici incizii. După operația de îndepărtare a varicelor, se va aplica un bandaj special pe picior, care ar trebui să stea pe picior pentru o perioadă de timp.

Utilizarea tehnicilor laser

Deoarece tehnologia nu stă pe loc, în fiecare an oamenii de știință dezvoltă tehnici medicale din ce în ce mai avansate. Chirurgia cu laser pentru varice este de obicei prescrisă în următoarele cazuri:

chirurgie cu laser pentru varice
 • pacientul a început deja să dezvolte modificări trofice;
 • goluri dilatate au început să se formeze în venă;
 • coagularea cu laser poate fi, de asemenea, prescrisă pentru acei pacienți care au un număr mic de vene afectate.

Esența acestei metode este că, în timpul operației, se face o puncție, prin care un ghidaj de lumină laser va fi introdus în venă. Poate fi folosit pentru a sigila vena afectată, care în curând va dispărea pur și simplu. Acest tip de intervenție chirurgicală se efectuează sub anestezie generală.

Perioada de recuperare

Pentru varice, chirurgia oferă de obicei rezultate foarte bune. Desigur, acest lucru va depinde nu numai de chirurgul pe care îl alegeți, ci și de acțiunile dvs. după operație.

După operație, este foarte important să aveți perioada corectă de recuperare. De obicei, medicii îi sfătuiesc pe pacienți să urmeze aceste instrucțiuni:

 • Asigurați-vă că utilizați un bandaj elastic după procedură. De asemenea, este recomandat să faceți acest lucru înainte de a face mișcare.
 • Medicii recomandă exerciții fizice, dar foarte moderat. În timpul perioadei de recuperare, evitați stresul puternic pe membrele inferioare.
 • Încercați să purtați ciorapi de compresie și șosete la genunchi cât mai des posibil. Acest lucru este valabil mai ales pentru acei pacienți care sunt în picioare pentru o perioadă foarte lungă de timp.
 • Nu ridicați niciodată greutăți.
 • Medicii recomandă insistent pacienților să-și monitorizeze dieta. Evitați să vă îngrășați în exces, altfel boala vă va reveni foarte curând.

Ce absolut nu trebuie făcut în prima săptămână după procedură?

recuperare după operație

Cu ajutorul intervenției chirurgicale, puteți rezolva o problemă, cum ar fi varicele. Operația de îndepărtare a venei în sine nu este dificilă, dar necesită ca pacientul să respecte anumite reguli. În prima săptămână după procedură, este strict interzis:

 • consumă chiar și o cantitate minimă de băuturi alcoolice;
 • faceți orice exercițiu fizic, precum și ridicați obiecte grele;
 • în nici un caz nu faceți o baie fierbinte și, de asemenea, nu mergeți la saună sau la baie;
 • Medicii
 • vă recomandă, de asemenea, să nu mai conduceți.

Recuperare rapidă

Vă rugăm să rețineți că, deși operația de îndepărtare a venelor este destul de simplă, în primele câteva zile după operație, pacienții pot prezenta senzații dureroase, sensibilitate severă în zona picioarelor și febră.

Pentru a reduce durerea, medicii recomandă efectuarea automată ușoară a extremităților inferioare. În plus, medicii recomandă ca pacienții să fie activi și să rămână în pat cât mai puțin posibil.

Pot fi prescrise diferite medicamente pentru durere pentru ameliorarea durerii. Dacă este necesar, medicul poate prescrie și medicamente care pot preveni formarea cheagurilor de sânge.

Care sunt avantajele intervenției chirurgicale

În acest moment, tratamentul chirurgical al varicelor este foarte popular, deoarece vă permite să opriți senzațiile dureroase, precum și să îmbunătățiți semnificativ aspectul extremităților inferioare.

Medicii prescriu destul de des intervenții chirurgicale pacienților lor, deoarece prezintă următoarele avantaje:

 • vă permite să scăpați de durere și greutate la nivelul membrelor inferioare;
 • pacientul nu trebuie să stea mult timp în spital, de obicei este externat în aceeași zi după operație;
 • nu este nevoie de anestezie generală, unele proceduri pot fi efectuate chiar și fără utilizarea anestezicului local;
 • de obicei procesul de recuperare se desfășoară foarte repede, după una până la două săptămâni pacientul poate începe să ducă o viață normală.

Dezavantaje ale procedurii

dezavantaje ale intervenției chirurgicale pentru varice

Vă rugăm să rețineți că procedura de eliminare a varicelor nu merge întotdeauna fără probleme. Analizele operațiunii confirmă faptul că, în unele cazuri, există riscul de recidivă. Cel mai adesea acest lucru se întâmplă dacă pacientul, după procedură, continuă să ducă un stil de viață greșit.

Persoanele care sunt de acord cu intervenția chirurgicală mărturisesc că după efectuarea acesteia, vânătăile vor fi prezente pe piele pentru încă una sau două luni. În plus, țesutul cicatricial se poate forma la locul inciziei, precum și sângerarea. Există, de asemenea, un risc de tromboflebită. Pentru ca acest fenomen să nu se producă, este foarte important să mergi cât mai mult posibil după operație.

Concluzii

Varicele sunt o afecțiune care nu poate fi eliminată complet cu terapia medicamentoasă. Puteți suspenda doar dezvoltarea acestuia. Formele neglijate de patologie necesită intervenție chirurgicală. Există multe modalități de a îndepărta venele deteriorate. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră vă va spune ce metodă este potrivită pentru dumneavoastră.

Nu vă conduceți sănătatea în niciun caz. Monitorizați starea extremităților inferioare din tinerețe și atunci veți avea mult mai puține probleme la bătrânețe. Mănâncă bine, urmărește-ți greutatea, fă exerciții cu moderație și renunță la obiceiurile proaste și vei observa cum se schimbă sănătatea ta în bine. Ai grijă de tine!