Riscul de apariție a venelor varicoase ale labiilor

Varicele pot avea o localizare diferită. Venele suferă nu numai la nivelul extremităților inferioare, ci și în zona pelviană. Venele varicoase ale labiilor se formează pe fondul eșecurilor în circulația venoasă, care apare adesea în timpul sarcinii. Cu toate acestea, orice femeie riscă să facă o patologie în prezența unor factori adversi. Pentru a elimina boala, medicii recurg la terapie medicamentoasă și intervenție chirurgicală.

Cauze

Venele organelor genitale feminine sunt deformate din cauza slăbiciunii pereților vaselor și a insuficienței valvelor venoase. Venele varicoase ale vaginului sau ale labiilor au adesea o origine ereditară.

Sarcina este principalul declanșator. Nașterea unui copil este însoțită de dezechilibru hormonal, creștere în greutate, scăderea activității motorii și alte fenomene care provoacă probleme cu fluxul de sânge. Perineul începe să se umfle și se formează noduri.

La alte femei, varicele vaginale sunt cauzate de:

 • greutate excesivă;
 • utilizarea pe termen lung a medicamentelor hormonale;
 • efort fizic intens;
 • procese inflamatorii în organele pelvine;
 • boli cardiovasculare;
 • stând în picioare în timpul zilei de lucru;
 • stil de viata sedentar;
 • constipație regulată;
 • dependențe nocive (fumat, consum de alcool).

Prezența unui număr mare de motive din cauza cărora se pot forma vene varicoase ale organelor genitale feminine ar trebui să fie motivul pentru o atitudine mai atentă la propria sănătate.

Vene varicoase ale organelor genitale la o femeie, însoțite de mâncărime și disconfort

Dacă apar semne clinice ale bolii, trebuie să consultați imediat un medic pentru studii suplimentare și numirea unui tratament adecvat.

Simptome

Venele varicoase din zona labiilor arată în exterior aproape la fel ca înfrângerea vaselor extremităților inferioare. La examinare, este ușor să diagnosticați problemele cu venele.

Ele își schimbă dimensiunea, devin ondulate, capătă o nuanță albăstruie. De asemenea, puteți observa vene și noduli păianjen care ies sub piele.

Pe lângă modificările vizuale, varicele genitale la femei sunt însoțite de:

 • durere la locul patologiei;
 • mâncărime, arsură;
 • senzație de distensie.

Disconfortul este exacerbat atunci când o femeie se confruntă cu efort fizic, intră în intimitate sexuală sau vizitează toaleta. Astfel de senzații afectează negativ starea de spirit, provocând iritabilitate severă.

Venele varicoase încep cu formarea unui mic nodul în zona genitală.

În timp, nodulii apar mai mult, dimensiunea acestora se modifică, în timp ce pacientul nu poate să stea, să meargă sau să facă sex în mod normal. Pielea perineului devine uscată și pigmentată. Dacă o femeie poartă un copil, durerile se intensifică pe cât posibil înainte de naștere.

Complicații posibile

Varicele, indiferent de locație, pot duce la consecințe periculoase.

Varicele formate pe labii se pot transforma în:

 • o creștere a vâscozității sângelui;
 • tromboză venoasă;
 • pierderea integrității vasculare, dacă nașterea are loc cu vene varicoase ale labiilor, ceea ce poate provoca pierderi semnificative de sânge și chiar moartea femeii în travaliu.

Dacă acea parte a organelor genitale care este implicată în timpul nașterii nu este afectată în mod deosebit de boala venoasă, este foarte posibil ca copilul să se nască natural. Cu o leziune semnificativă a vaginului, pacienta este pregătită pentru o operație cezariană.

Diagnosticare

Semnele varicelor sunt detectate destul de ușor. La sondaj, o femeie însăși poate determina prezența patologiei. Dar pentru a face un diagnostic, este necesar să treceți la o examinare.

Pentru a primi asistență calificată, pacientul trebuie să se consulte cu un ginecolog și un flebolog, dacă este necesar, va trebui să faceți o programare cu un angiochirurg.

Inițial, specialistul efectuează o examinare externă a organelor genitale externe, întreabă despre simptome și colectează o anamneză.

Diagnosticarea include, de asemenea:

 • test general de sânge;
 • coagulograme;
 • Ecografia vasculară.

Planul de tratament se întocmește ținând cont de datele sondajului.

Tratamentul venelor varicoase ale labiilor

Pentru a face față patologiei, pacientului i se prescriu medicamente pentru uz intern și extern. Dacă sarcina este cauza varicelor, boala dispare adesea după naștere. În timp ce o femeie poartă un copil, rareori este posibil să scapi de boală.

Terapia pentru varice presupune, în primul rând, utilizarea venotonicelor, în timp ce este important ca tratamentul să fie prescris de un flebolog.

De asemenea, este prezentată o listă de medicamente:

 • agenți antiplachetari;
 • medicamente antiinflamatoare;
 • medicamente cu efect analgezic.

Luarea de acid ascorbic și tocoferol va normaliza fluxul sanguin, va reduce vâscozitatea sângelui și va crește elasticitatea pereților venoși.

Una dintre metodele eficiente de tratare a bolii este introducerea unui sclerozant în lumenul venos, care ajută la împingerea sângelui și la îngustarea vasului. După scleroterapie, vena bolnavă își pierde funcția, iar circulația sângelui se realizează prin vase sănătoase.

Femeile cu vene varicoase ale vaginului și labiilor se arată că poartă chiloți compresivi

Terapia eficientă și corectă va ajuta la reducerea severității simptomelor clinice ale bolii și va opri dezvoltarea ulterioară a procesului patologic.

Cu ineficacitatea metodelor conservatoare, este nevoie de intervenție chirurgicală. Varicele vaginale sunt eliminate cu ajutorul flebectomiei, radiofrecvenței sau coagulării cu laser. Tratamentul chirurgical nu este exclus dacă simptomele varicelor nu dispar după naștere.

Îmbrăcăminte specială

Pacienții cu vene varicoase sunt sfătuiți să poarte ciorapi compresivi - chiloți sau colanți care susțin pelvisul. Chiloții se poartă peste lenjerie, care trebuie să fie confecționate din țesături naturale.

Chiloții sunt utilizați pentru profilaxie, deoarece deteriorarea vaselor extremităților inferioare provoacă adesea vene varicoase ale labiilor sau vaginului. Medicul curant va ajuta la determinarea opțiunilor pentru tricotajele medicale.

Stil de viata

Pentru a obține rezultate bune în tratamentul patologiei, pe lângă administrarea de medicamente, nu se poate face fără schimbarea stilului obișnuit de viață. Merită să renunțați la dependențele dăunătoare care distrug sănătatea, să includă alimente vegetale în dietă, să mergeți mai des în aer curat și să vă odihniți suficient.

Măsuri preventive

Afectarea vaselor venoase ale organelor pelvine poate fi evitată dacă se acordă atenție prevenirii. Cunoscând factorii care pot provoca boala, trebuie avut grijă să se asigure că influența lor este minimă sau complet absentă.

Procesul patologic poate fi prevenit prin:

 • examinări preventive la ginecolog;
 • purtarea de pantofi confortabili și lenjerie intimă din materiale naturale;
 • mers regulat;
 • excluderea din alimentație a alimentelor care cauzează probleme cu mișcările intestinale;
 • băi cu adaos de sare de mare;
 • făcând exerciții fizice.

De asemenea, medicii recomandă donarea de sânge pentru o coagulogramă cel puțin o dată pe an.

Un apel în timp util la medic dacă bănuiți că vene varicoase ale organelor genitale este cheia unui remediu de succes pentru o boală insidioasă. Este important de reținut că efectul terapeutic maxim poate fi atins numai atunci când utilizarea medicamentelor este completată de menținerea unui stil de viață sănătos.