Tratamentul cu laser al venelor varicoase

În medicină, din ce în ce mai des pentru tratarea venelor varicoase, se utilizează o metodă minim invazivă de combatere a bolii. Această metodă se numește coagularea endovasală cu laser a venelor varicoase (EVLK). Datorită manipulării, persoanele cu vene varicoase se vindecă de boală, obținând rezultate maxime. Tratamentul cu laser al venelor varicoase este o modalitate ușoară de a trata boala cu riscuri minime pentru sănătate. După tratament, complicațiile și recăderile sunt extrem de rare.

Din ce în ce mai mult, medicii oferă pacienților să elimine venele varicoase cu un laser. Metoda este îmbunătățită anual. Zeci de instituții medicale oferă sclerozare cu laser și obliterare a venelor afectate. Motivul popularității metodei este ușor de explicat - după operație, pacientul scapă de varice și părăsește clinica sănătoasă.

Coagularea cu laser a venelor varicoase a venit în medicină la începutul secolului XXI și a permis medicilor să avanseze în tratamentul varicelor. La începutul introducerii metodei în medicină, costul procedurii a fost mare, nu toată lumea a putut să o folosească. In timpul operatiei s-a folosit un LED de unica folosinta, cost considerabil. Treptat, producția a devenit mai puțin costisitoare, ducând la o reducere a costului procedurii. Acum oricine are nevoie are dreptul de a trata venele varicoase cu laser.

vene varicoase pe picior și tratamentul acestuia cu laser

Cum se desfășoară operația?

În timpul operației, medicii afectează direct peretele venei sau al vasului afectat cu radiații laser. Laserul emite căldură, sub influența căreia se desfășoară procesul de sclerozare. Vasul varicos este cauterizat și închis.

Dacă luăm în considerare în detaliu procesul de ardere, medicul face mai întâi o puncție în piele. Un ghid de lumină laser este introdus în venă. Elementul se desfășoară pe lungimea secțiunii bolnave a venei. Datorită ghidajului de lumină, se generează un fascicul de lumină cu o lungime de undă de 1500 nm. Hemoglobina din sânge absoarbe spectrul specificat de unde, în funcție de gradul de saturație de oxigen din sânge. Când energia luminoasă este absorbită de hemoglobină, căldura este eliberată în sânge în vene. Există o „preparare" a vasului bolnav cu căldura eliberată din interior, orificiul este închis. Radiația laser acționează numai asupra zonei venei varicoase, nu dăunează țesutului din jur.

Pentru a controla procesul, este instalat un monitor al aparatului cu ultrasunete. În timpul operației, sunt protejate vasele care nu au suferit modificări sub influența bolii. Pentru aceasta, se administrează un anumit număr de injecții pentru a umple spațiul din jurul venelor.

După efectuarea acțiunilor necesare, ghidajul de lumină laser este îndepărtat. Radiația emisă de laser combină particule mici din vena afectată, care este sudată. Treptat, locurile de sclerotizare se dizolvă.

tratamentul cu laser al venelor varicoase

Rezultatul operației este că sângele încetează să se miște de-a lungul secțiunilor rețelei vasculare. Venele adânci sunt folosite pentru a dota zona dorită cu sânge.

Pentru procedură, pacientul nu este internat în spital, procesul are loc în ambulatoriu. În primul rând, se efectuează observarea cu ultrasunete pentru a determina cu exactitate locul de dezvoltare a venelor varicoase. Pentru a selecta metoda de efectuare a operației, pacientul este trimis pentru o examinare completă cu ultrasunete.

Cum să se pregătească

Procedura EVLK este ușoară, pacientul nu trebuie să se pregătească special. Va trebui doar să fii examinat preliminar, să fii supus unei examinări pentru prezența restricțiilor. Este mai bine să faceți cercetări la instituția în care ar trebui să se efectueze operația. În timpul examinării, medicul informează pacientul despre medicamentele care vor fi utilizate în EVLK.

Dacă pacientul este alergic la anumite medicamente, pacientul raportează situația medicului curant înainte de procedură. De asemenea, pacientul îi spune medicului despre medicamentele luate, eventual medicamentele selectate pentru a obține rezultate maxime și pentru a exclude complicații, medicul vă va cere să opriți temporar luarea.

Înainte de operație, pacientul va trebui să se dezbrace și să-și scoată bijuteriile. Metalele fac ajustări la modul în care funcționează echipamentul.

tratamentul cu laser al venelor varicoase

Avantajele procedurii

Tratamentul cu laser al venelor varicoase are o mulțime de avantaje. Principalele avantaje sunt:

 • Procedura nu necesită utilizarea anesteziei;
 • Nu este nevoie să mergeți la spital, operația se face în ambulatoriu;
 • Nu este nevoie să faceți incizii mari, doar o mică înțepătură;
 • Recuperare rapidă după intervenție chirurgicală - 3-5 zile;
 • Un număr mic de recidive ale bolii.

Principalul avantaj al EVLK este că procedura are loc fără intervenție chirurgicală. Pacientul se reface rapid. După câteva zile, revine la modul obișnuit de viață.

După operație, este nevoie de mult timp pentru a se recupera. După EVLK, complicațiile și recăderile sunt extrem de rare. Perioada de recuperare nu aduce durere. După procedură, simptomele pacientului de varice dispar: umflarea nu deranjează, greutatea picioarelor dispare. Circulația sanguină a extremităților inferioare este restabilită. Datorită procedurii EVLK, pacientul nu va avea un grad avansat de boală care să conducă la dezvoltarea de ulcere pe piele, tromboflebita este puțin probabilă.

Când nu poți efectua procedura

Nu orice pacient cu vene varicoase la extremitățile inferioare are voie să trateze boala cu un laser. Procedura EVLK nu este efectuată dacă patologia a trecut într-un stadiu avansat. Uneori, metoda descrisă de tratament este combinată cu o operație.

Chirurgia cu laser este utilizată pentru tratarea venelor varicoase atunci când dilatarea gurii venei principale nu depășește 1 cm Metoda laser de tratare a venelor mari este ineficientă - venele varicoase revin. Procedura EVLK nu este efectuată:

 • cu tendința de a forma cheaguri de sânge;
 • în prezența bolilor identificate în timpul examinării;
 • cu tulburări cronice ale circulației sângelui;
 • dacă este imposibil să folosiți ciorapi compresivi după procedură;
 • în absența oportunității de a se deplasa activ în perioada de recuperare;
 • cu expansiune mare a venei safene;
 • în prezența unui proces inflamator în zona puncției;
 • în timpul sarcinii și după naștere timp de câteva luni.

Rezultate și recuperare

Procedura EVLK este nedureroasă și blândă, după care pacientul trebuie să respecte recomandările în timpul perioadei de recuperare. După operație, este mai bine ca pacientul să nu meargă câteva ore; este mai bine să părăsească clinica cu mașina, dar nu cu mașina.

repaus la pat după tratamentul cu laser al venelor varicoase

La sosirea acasă, este mai bine să te culci, să te întinzi. După câteva ore, pacientul este sfătuit să adere la un stil de viață activ. Nu minți, nu stați, nu stați în picioare mult timp - un astfel de comportament va duce la complicații. După procedură, se pune un ciorapi de compresie pentru a ajuta la ameliorarea inflamației și la accelerarea vânătăilor. În două săptămâni, medicii sfătuiesc să treacă la o examinare și să meargă la o ecografie. Pe baza rezultatelor examinării, medicii vă vor spune cât mai mult să purtați ciorapi compresivi.

Este mai bine să nu conduceți distanțe lungi timp de câteva săptămâni; în timpul conducerii, sistemul circulator uman primește o sarcină mare.

Dinamica pozitivă este observată la aproape fiecare pacient care a fost supus procedurii de distrugere a venelor varicoase ale extremităților inferioare. Simptomele și semnele bolii nu apar nici după un an. Periodic, apar cazuri de reînnoire a varicelor la nivelul picioarelor. Mai des, pacienții care refuză să-și schimbe stilul de viață ajung la un rezultat similar.

Rezultatul pozitiv al tratamentului se obține în primul an după procedura de îndepărtare a venelor de la picioare. Vasele și venele extremităților inferioare, expuse la radiații laser, devin treptat ușor vizibile, nu revin la starea preoperatorie. Senzația de greutate în picioare, „stelele din vasele de sânge" și alte simptome dispar. Mersul unei persoane devine ușor și zburător.

Fiecare pacient trebuie să știe că pentru a prelungi rezultatul și a menține o stare sănătoasă a venelor de la picioare este necesară o schimbare a stilului de viață. După tratament, pacientul ar trebui să refuze să poarte frecvent pantofi cu toc înalt, este mai bine să scoateți hainele incomode și strâmte din garderobă, să încercați să nu stea în picioare mult timp, să excludeți activitatea fizică prelungită.

Este recomandat să vă monitorizați greutatea și alimentația. Încercați să faceți exerciții în fiecare dimineață, faceți o plimbare de 30 de minute în aer curat seara. Masează-ți picioarele cu o perie rigidă în timp ce faci baie.

Fiecare persoană care a fost supusă unui tratament cu laser ar trebui să știe că cel mai pozitiv rezultat poate fi obținut cu un tratament complex.