Etape ale venelor varicoase și metode de tratament

Varicele, sau varice, sunt o boală în care există o expansiune și o alungire persistentă a vaselor extremităților inferioare, subțierea peretelui venos și afectarea fluxului sanguin cu stagnarea sângelui în vene.

Varicele sunt neobișnuit de răspândite, iar studiile arată că boala poate apărea atât la femei, cât și la bărbați, deși varicele de pe picioare sunt mult mai frecvente la populația feminină.

Motivele apariției

Cauza principală a venelor varicoase este considerată a fi ereditatea - un perete venos slab, această caracteristică este adesea moștenită. Chiar dacă nimeni din familie nu s-a confruntat cu vene varicoase, nu trebuie să vă bucurați din timp, aspectul său este influențat și de stilul de viață și de angajații de birou care petrec toată ziua la masă, iar bucătarii și chirurgii care trebuie să stea toată ziua sunt la risc. Purtarea constantă a tocurilor înalte și poziția iubită de la picior la picior a multor femei cresc, de asemenea, riscul de apariție a venelor varicoase.

Există mai multe clasificări ale bolii, cea mai comună dintre ele distinge trei etape ale venelor varicoase:

  • stadiul de compensare;
  • stadiul subcompensarii;
  • stadiu de decompensare.

Alte clasificări extind boala la patru etape. Fiecare dintre etapele bolii este caracterizată de propriul set de simptome și metode de tratament.

Stadiul inițial al venelor varicoase: compensarea

Varicele este o boală insidioasă, care poate fi foarte greu de observat de la bun început. Stadiul inițial al venelor varicoase durează de la câteva luni până la câțiva ani și, contrar credinței populare, se poate manifesta la o vârstă destul de fragedă. După ce a descoperit o boală în prima etapă a dezvoltării ei, este posibil nu numai să o încetinești, ci și să o vindeci complet.

În stadiile incipiente, simptomele sunt în general rare și nespecifice. Multe semne pot fi confundate cu cele ale unui număr de alte afecțiuni.

Simptomele venelor varicoase în stadiul inițial includ:

  • oboseală rapidă a picioarelor;
  • senzație de „balonare" și arsură;
  • crampe la gambe;
  • senzații dureroase de-a lungul venelor încă neexpandate.

Simptomele vizuale includ prima apariție a venelor răsucite și a venelor păianjen pe picioare, umflarea picioarelor inferioare, gleznelor și picioarelor și o nuanță albăstruie a pielii.

Toate simptomele sunt cel mai pronunțate seara sau în picioare prelungite, mulți pacienți observă că multe dintre simptome pot fi deranjante pe vreme caldă. Este de remarcat faptul că setul de simptome diferă de la pacient la pacient, nu toate simptomele enumerate sugerează dezvoltarea venelor varicoase ale picioarelor.

Dacă aveți simptome similare, este recomandat să consultați un medic care vă va spune cum să tratați stadiul inițial al venelor varicoase și să vă prescrie procedurile adecvate pentru a le trata pentru a preveni dezvoltarea ulterioară a acesteia.

Pentru tratamentul varicelor în prima etapă, se folosesc adesea venotonice, creme care ameliorează umflarea și întăresc pereții vaselor de sânge.

Este imposibil să se vindece complet venele varicoase cu ajutorul venotonicelor, prin urmare, acestea sunt cel mai adesea prescrise ca profilaxie.

Scleroterapia și ozonoterapia

De asemenea, în tratamentul varicelor se folosesc scleroterapia și ozonoterapia. Scleroterapia promovează refacerea pereților venosi subțiri și resorbția venelor. Medicamentul este injectat într-o venă cu un ac fin, unde blochează fluxul sanguin.

Pentru a spori efectul după terapie, va trebui să purtați ciorapi de compresie pentru a crea presiune în vasele de sânge. O sesiune de terapie durează până la 30 de minute,

Măsurile pe care le puteți lua fără a vă consulta medicul includ masajul picioarelor, jogging regulat, înot și crema pentru picioare care ameliorează oboseala.

scleroterapie cu aparat laser pentru vene varicoase

A doua etapă a varicelor: subcompensare

A doua etapă a venelor varicoase este caracterizată de simptome mai vizibile, de regulă, în această etapă pacienții încep să consulte un medic. În acest stadiu, venele varicoase ale extremităților inferioare devin mai grave, cu toate acestea, odată cu detectarea promptă a simptomelor, este posibil să se facă față bolii.

În a doua etapă a venelor varicoase, apar dureri severe la nivelul picioarelor, umflarea picioarelor inferioare și crampele gambelor seara și noaptea devin constante.

Nodurile albastre de pe picioare devin mai vizibile, venele se umflă ușor de sub piele, care devine maronie, există amorțeală parțială a pielii picioarelor și mâncărime în zona afectată. La prima depistare a simptomelor enumerate, trebuie să contactați imediat un flebolog, un specialist în boli venoase.

În această etapă, în funcție de starea pacientului, se pot alege două tipuri de tratament:

  • medicamente conservatoare;
  • interventie chirurgicala.

Tratamentul medicamentos este utilizat atunci când boala tocmai a început să se manifeste activ și diferă puțin de tratamentul din prima etapă. Înseamnă a lua venotonice împreună cu medicamente antitrombotice și terapie compresivă - purtarea ciorapilor compresivi, bandaje și bandaje elastice.

Interventie chirurgicala

Tratamentul chirurgical al celui de-al doilea stadiu al venelor varicoase poate include proceduri precum laserul și coagularea cu radiofrecvență a venelor. Terapia cu laser este utilizată pentru tratarea venelor varicoase dacă pacientul are alte boli grave care pot duce la o deteriorare bruscă a stării, de exemplu, ischemie sau astm.

Terapia cu laser vă permite să scăpați de modelul vascular, este rapidă, nedureroasă și nu necesită observarea spitalului, singurul dezavantaj al procedurii este posibilitatea apariției micilor cicatrici.

Ablația cu radiofrecvență

Tratamentul cu radiofrecvență al venelor varicoase este similar cu terapia cu laser. Un astfel de tratament se efectuează dacă pacientul are leziuni ale trunchiului venelor safene mici și mari.

Ca și terapia cu laser, tratamentul cu radiofrecvență nu este utilizat în stadiile avansate ale venelor varicoase cu o formă acută de tromboflebită. Această procedură este nedureroasă și nu necesită spitalizare. Costul procedurii este destul de mare și poate ajunge la 60 de mii de ruble, în funcție de gradul de complexitate.

Etapa a treia: decompensare

Al treilea stadiu al venelor varicoase este cea mai severă formă a bolii. Se caracterizează printr-o încălcare a fluxului de sânge din picioare, agravarea edemului și saturarea țesutului subcutanat cu formarea în continuare a ulcerelor trofice, care pun viața în pericol pentru pacient.

Pielea picioarelor în acest stadiu suferă foarte mult, devine uscată, pe ea apar crăpături dureroase. Varicele sunt puternic vizualizate, proeminente de sub piele și riscând să izbucnească la cea mai mică leziune, este posibilă tromboflebita - inflamația venei cu blocarea acesteia.

Simptomele enumerate indică un stadiu avansat al venelor varicoase, al cărui tratament nu mai poate fi amânat.

Flebectomie

În acest stadiu al bolii, doar intervenția chirurgicală poate ajuta, și anume flebectomia - îndepărtarea venei afectate. Îndepărtarea venei safene varicoase nu va duce la modificări grave în organism, fluxul de sânge care trece prin vena îndepărtată este distribuit prin venele profunde, care sunt ușor de ajustat la o ușoară creștere a sarcinii.

Flebectomia este prescrisă dacă tratamentul medicamentos este ineficient și boala este complicată de ulcere trofice și cheaguri de sânge. Ca urmare a operației, fluxul de sânge al pacientului se normalizează, se observă un efect cosmetic - varice îndepărtate nu iese de sub piele.

În perioada postoperatorie, poate fi prescris un tratament medicamentos suplimentar și o terapie de compresie.

Tratament cu laser

O noutate în tratamentul varicelor din stadiul al treilea este flebectomia cu laser, care se efectuează fără incizii tisulare. Procedura constă în introducerea unei sonde într-o venă, care încălzește vena din interior și o închide, făcând imposibilă curgerea sângelui prin ea. Operația se efectuează sub anestezie locală, astfel încât pacientul nu are senzații dureroase.

Tine minte:Varicele sunt o boală care începe cu simptome minore, dar dacă primele semne ale venelor varicoase sunt ignorate și tratament necorespunzător, se poate dezvolta într-o boală gravă, care în cazuri deosebit de grave amenință viața proprietarului. Prin urmare, merită să ascultați semnalele alarmante ale corpului, deoarece este mai bine să învingeți boala la începutul dezvoltării sale decât să petreceți luni lungi și sume exorbitante luptă cu formele sale severe.