Prevenirea venelor varicoase

vene varicoase la nivelul piciorului

Venele varicoase sunt familiare pentru mulți. Cel mai adesea, boala afectează vasele picioarelor, iar vina este mersul vertical. Sângele urcă prin vene, depășind gravitația pământului, ceea ce este foarte dificil. Dacă vasele și aparatul valvular sunt inițial slabe, atunci în timp se descurcă din ce în ce mai rău, iar acest lucru duce la stagnarea sângelui în picioare și edem. Vasele își pierd treptat elasticitatea și se dilată, formând noduri dureroase, neatractive. Nici o singură metodă de tratament astăzi nu poate vindeca complet această boală. Prin urmare, prevenirea varicelor este extrem de importantă: chiar dacă boala nu poate fi prevenită, puteți oricând să amânați apariția sau să opriți dacă a apărut deja.

Cine este în pericol?

Prevenția este necesară, în primul rând, pentru cei care sunt expuși riscului. Această categorie include un număr mare de persoane, printre care:

 1. Femei. Adesea, varicele se dezvoltă în timpul sarcinii (la 20-40% dintre viitoarele mame), ceea ce se explică prin producția de hormoni care sunt necesari pentru pregătirea nașterii, dar în același timp slăbesc pereții vasculari. Când transportați un copil, vasele mari destinate curgerii sângelui venos sunt comprimate, iar volumul total de sânge care circulă prin vase crește și el cu o treime. În plus, venele varicoase la femei pot fi asociate cu utilizarea contraceptivelor hormonale.
 2. Persoane cu un stil de viață sedentar.
 3. Lucrători de birou, șoferi, programatori, contabili și oricine își petrece cea mai mare parte a timpului într-o poziție așezată.
 4. Reprezentanți ai unor profesii precum frizerul, vânzătorul, profesorul și alții care sunt forțați să stea în picioare mult timp.
 5. Persoane ai căror părinți suferă de varice.
 6. Sportivi, în special sportivii de haltere și sărituri.
 7. vârstnici. La această vârstă, există o uzură naturală a tuturor organelor și țesuturilor, inclusiv a venelor.
 8. Persoanele supraponderale.

Pentru ce este prevenirea?

Prevenirea venelor varicoase este cel mai bun tratament și aproape toată lumea are nevoie de el.

În primul rând, pentru a preveni apariția acestuia. Nu trebuie să vă relaxați dacă părinții nu sunt bolnavi: există destul de mulți factori de risc pentru dezvoltarea bolii, pe lângă predispoziția genetică.

În al doilea rând, prevenirea este necesară pentru a restrânge progresia varicelor, pentru a reduce numărul de recăderi și pentru a evita complicațiile periculoase precum flebita, tromboza, ulcerul trofic.

odihnește-te cu picioarele sus pentru a preveni varice

Stil de viață sănătos și obiceiuri bune

Prevenirea acestei boli este o abordare cuprinzătoare. Primul pas este să-ți schimbi stilul de viață.

 1. Pierdere în greutate. Persoanele supraponderale sunt expuse riscului: excesul de greutate contribuie la dezvoltarea venelor varicoase și previne tratamentul.
 2. Respingerea obiceiurilor proaste. După cum știți, fumatul are un efect negativ asupra pereților vasculari.
 3. Educație fizică în limite rezonabile. Mișcarea are un efect benefic asupra vaselor de sânge și circulației sanguine, iar mușchii gambei antrenați pompează sângele de la extremitățile inferioare către inimă, prevenind congestia. Inactivitatea fizică în această boală este contraindicată. Este util să mergi, să înoți, să mergi cu bicicleta. În prezența varicelor, alergarea este permisă, dar nu și pe distanțe lungi.
 4. Alimentație rațională și combatere a constipației. Stresul cu constipație blochează fluxul de sânge în venele extremităților inferioare.
 5. Prevenirea venelor varicoase presupune respectarea regimului de muncă și odihnă. Este important să dormi suficiente ore și să te culci la timp. Oboseala cronică dăunează vaselor de sânge.
 6. Proceduri de igienă. Spălarea zilnică a picioarelor cu apă rece. În cazul venelor varicoase, este important să monitorizați pielea extremităților inferioare, pentru a evita deteriorarea, iritația și mâncărimea, care pot duce la dezvoltarea flebitei.
 7. Nu poți să mergi la baia de aburi, să faci băi fierbinți, să faci plajă, să-ți ridici picioarele, dacă ai deja varice. Vasele iubesc frigul.
 8. Este necesar să renunți la tocuri înalte în viața de zi cu zi. Înălțimea sa optimă ar trebui să fie de 5 cm.
 9. Pentru a preveni venele varicoase, ar trebui să evitați să stați cu picioarele încrucișate sau cu picioarele încrucișate. Pentru munca sedentară, trezește-te la fiecare oră și jumătate și fă exerciții simple pentru picioare, cum ar fi statul în picioare.
 10. Dacă venele varicoase s-au dezvoltat deja, este indicat să găsești timp să te odihnești în timpul zilei și să stai cu picioarele ridicate la nivelul inimii.
 11. Nu purtați haine strâmte și strâmte care strâng corpul în talie, inghinare, picioare.

Tricou de compresie

ciorapi compresivi pentru vene varicoase

Este imposibil să excludem toți factorii de risc în condițiile moderne. Munca sedentară, mult timp petrecut în ambuteiaje, zboruri frecvente - toate acestea interferează cu circulația normală a sângelui. Care este prevenirea venelor varicoase în timpul muncii sedentare? Cea mai fiabilă și eficientă modalitate este să purtați un tricot special, care susține venele, împiedicându-le să se extindă, previne umflarea, ameliorează oboseala, ameliorează greutatea picioarelor. Produsele facilitează scurgerea sângelui din picioare datorită distribuției speciale a compresiei: în glezne - 100%, în zona genunchilor - 75%, la coapse - 50%, în zona inghinală - aproximativ 20%. Tricoul special trebuie selectat strict în funcție de mărime.

De asemenea, este recomandat să-l porți atunci când faci sport, mai ales când alergi, sărituri, ridici greutăți. Este indispensabil pentru zboruri, multe ore de călătorie într-un autobuz sau într-un tren cu locuri. Colanții trebuie îmbrăcați dimineața, până când vă dați jos din pat. În același timp, picioarele trebuie ținute ridicate. Acest lucru asigură forma corectă a venelor. Când purtați dresuri, vasele sunt comprimate cu o astfel de forță încât circulația sângelui să nu fie perturbată. În plus, are loc micromasajul, care coincide cu fluxul sanguin venos. Dacă doriți, puteți achiziționa un dispozitiv care ușurează punerea lor.

Colanții pentru prevenirea venelor varicoase sunt de trei clase de compresie. Produsele de clasa I pot fi cumpărate și utilizate fără recomandarea medicului pentru a preveni îmbolnăvirea atunci când nu există semne ale acesteia. Dacă apar simptome de varice, folosiți colanti de compresie clasa II sau III, în funcție de stadiul bolii. Un astfel de tricou trebuie purtat numai conform indicațiilor medicului. Colanții nu se vindecă, doar asigură o circulație adecvată și confort.

Medicamente pentru prevenirea venelor varicoase

Remedii externe

Astăzi pe piață există multe astfel de forme pentru tratamentul și prevenirea varicelor, precum unguent, gel, cremă. Multe dintre ele sunt accesibile. Aceste fonduri au un efect primar foarte tangibil. Acestea răcesc, îmbunătățesc microcirculația în țesuturi, ameliorează umflarea, durerea, crampele nocturne. Unguentele și gelurile trebuie aplicate pe zonele cu vene alterate și venele păianjen de mai multe ori pe zi.

Preparate orale

Nu este suficient să folosiți doar o cremă pentru prevenirea varicelor. Împreună cu agenți externi, este necesar să se ia periodic medicamente orale care ajută la întărirea pereților vaselor de sânge și la subțirea sângelui. Tabletele de ventilație sunt eficiente și la cerere în prezent. Acțiunea medicamentului:

 • crește tonusul pereților venoși;
 • reduce simptomele caracteristice: durere, crampe, umflături, greutate în picioare;
 • eficient atât la debutul bolii, cât și în stadiul manifestărilor clinice vii;
 • reduce apariția posibilelor complicații ale bolii.

Trebuie amintit că utilizarea necontrolată a medicamentelor este inacceptabilă: toate medicamentele și dozajul trebuie stabilite de medicul curant. Există contraindicații pentru utilizarea multora dintre ele. Utilizarea agenților externi nu este permisă pentru ulcere și răni deschise pe picioare.