CE ESTE VARICOZA

Mulți oameni se confruntă cu varice în viața lor. Din păcate, acesta este un fenomen destul de comun și afectează nu numai picioarele, așa cum se crede de obicei, ci și alte organe. Din fericire, este tratabil. Este adevărat, este lung și complex și ar trebui să înceapă numai după înțelegerea completă a motivelor apariției sale.

CE CAUZE VARICOZA, CINE TREBUIE SĂ ÎNGRIJIREA?

Principalele simptome ale debutului bolii:

 • apariția venelor de păianjen sau chiar a unei rețele;
 • Venele
 • sunt acum vizibile;
 • pielea de pe picioare este uscată incomod;
 • crampe în mușchii picioarelor;
 • umflarea picioarelor și greutate până la sfârșitul zilei;
 • îngroșare sau întunecare;
 • Venele
 • sunt fragede.
Varice

Ce este varicele? Această întrebare chinuie mulți oameni de vârstă mijlocie și nu numai. Acest termen se referă la umflarea venelor la nivelul extremităților inferioare. Venele se umflă, formează noduri, devin foarte sinuoase și creează o suprafață albastră.

Acest lucru se datorează faptului că fluxul sanguin în vene nu este suficient de bun. Sângele nu se mai mișcă așa cum ar trebui, ca urmare a cărui presiune în interiorul venei crește. Când depășește toate valorile normale, excedentele de sânge încep să exercite un efect de întindere pe pereții venelor. Marginile vaselor se apropie de stratul superior al epidermei și devin vizibile cu ochiul liber. Primul semn al varicelor este manifestarea rețelelor vasculare. Vasele de pe picioare, vizibile prin suprafața pielii, sunt bolnave.

Varicele - ceea ce au știut din cele mai vechi timpuri. Chiar și medicii din Bizanț au menționat această boală în scrierile lor. Egiptenii s-au ocupat de el cu bandaje elastice, iar Hipocrate, Avicenna și Paracelsus au încercat să inventeze modalități mai eficiente de tratare a acestuia.

Este foarte înfricoșător faptul că această patologie are o prevalență ridicată - aproximativ 25% din populația lumii este susceptibilă la această boală. Flebologii spun că principala cauză a varicelor este un nivel slab de dezvoltare a țesutului conjunctiv pe picioare. Cel mai adesea, femeile suferă de această boală, deoarece schimbările hormonale constante creează condiții bune pentru dezvoltarea bolii.

Ce este varicele

PREVENIREA VARICOZEI

Venele puternice și bune necesită o îngrijire personală constantă. În stadiul inițial, varicele distrug frumusețea picioarelor, reprezintă o mică amenințare pentru sănătate, dar pe măsură ce progresează, creează complicații și pune viața în pericol. Varicele altor organe sunt cel mai adesea însoțitoare ale diferitelor boli și pentru a obține un efect real, acestea trebuie tratate împreună cu ele. Grupurile de risc care trebuie mai întâi să-și amintească despre prevenirea varicelor:

 1. Toți cei care duc un stil de viață sedentar.
 2. Merită mult în timpul zilei, de exemplu la serviciu.
 3. Cine este supraponderal sau obez.
 4. Poartă tocuri înalte sau pantofi prea strânși.
 5. Are o boală (sau o intervenție chirurgicală recentă) în zona pelviană.
 6. Poartă haine strânse care împiedică fluxul de sânge.
 7. Deseori stă cu picioarele încrucișate.
 8. Sarcină.
 9. Sportivi care fac exerciții fizice cu supraîncărcări regulate.
 10. Ia hormoni.

Mulți oameni nici măcar nu bănuiesc că sunt purtători ai unei boli grave. Stadiul avansat al acestei boli este tratat destul de greu, spre deosebire de cea inițială. Prin urmare, toată lumea și, în special, cei care au o ereditate proastă, trebuie să știe ce este varicele, simptomele acesteia și să rețină că o vizită la timp la un flebolog este pur și simplu necesară, la fel ca o examinare preventivă de către un dentist. Trebuie să vă îngrijiți singuri sănătatea, fără a lăsa lucrurile să meargă singure.

Varicele, care sunt acestea?

Pentru a înțelege ce sunt varicele, să analizăm cauzele care stau la baza acestei boli. După cum știți, corpul nostru este pătruns de o rețea frecventă de vase de sânge, dintre care unele conduc sângele către inimă - vene, altele, dimpotrivă, îl transportă în direcția opusă - acestea sunt artere. Atâta timp cât sistemul funcționează fără probleme, iar vasele de sânge sunt curate, elastice și nu sunt expuse la stres excesiv, totul este în regulă. Dacă încep eșecurile obișnuite, mai devreme sau mai târziu pot duce la boli, dintre care una este varicele.

Poate apărea oriunde pe corp, dar este cel mai frecvent întâlnit la extremități. Parțial pentru că, prin ridicarea sângelui în picioare, venele pot rezista la sarcini mari, parțial pentru că membrele noastre sunt una dintre cele mai „ocupate” părți ale corpului nostru - trebuie să ridicăm greutăți, să mergem mult, să stăm în picioare sau să ne așezăm, ceea ce este și rău, așa cămodul în care interferează cu fluxul normal de sânge.

VARICOZA MEMBRELOR VENOASE: COMPLICAȚII

Cea mai frecventă formă a acestei boli, care este implicată în principal la menționarea varicelor, este varicele picioarelor. Simptomele sale inițiale au fost enumerate mai sus, dar la ce poate duce neglijarea tratamentului? Enumerăm principalele complicații ale acestei boli:

 • tromboflebită;
 • flebotromboză;
 • ulcere trofice;
 • sângerarea varicelor.

Ce este tromboflebita?Aceasta este o inflamație a pereților venelor externe și apariția de cheaguri de sânge pe ele, care nu numai că îngustează spațiul pentru fluxul sanguin, dar, ca urmare, pot bloca complet vasul. El aproape de la bun început însoțește varicele extremităților. Și o persoană care nu se ocupă de venele sale, în cele din urmă, cu un buchet de complicații, primește tromboflebită acută, atunci când un tromb nu numai că interferează cu circulația sângelui, ci este, de asemenea, centrul focarului inflamației, afectând nu numai pereții vasului, ci și țesuturile din apropiere.

Flebotromboza- așa-numita tromboflebită venoasă profundă, nu mai puțin gravă și dificil de tratat boala, când tromboza împiedică fluxul sanguin, iar vasele și țesuturile din jurul lor se inflamează. Ce este tromboza? Aceasta este apariția în vase a cheagurilor de sânge, care interferează cu fluxul de sânge sau chiar blochează complet lumenul vaselor de sânge. Chiar și o scădere parțială a aportului de sânge proaspăt încetinește metabolismul țesutului și duce la acumularea produselor sale, iar un blocaj complet poate duce în cele din urmă la moartea celulară, adică la necroza țesutului.

Pericolul special al acestor boli este că poate duce în cele din urmă la tromboembolism - un tromb, care se rupe, va migra odată cu fluxul sanguin în tot corpul, înfundând una dintre arterele mari, care la rândul său poate fi fatală.

O altă problemă gravă, varicele de ultim grad, sunt ulcerele trofice - răni deschise care nu se vindecă mult timp. Pentru cat timp? Dacă în decurs de o lună și jumătate rana nici nu se gândește să se vindece, acesta este un ulcer trofic. Ea este tratată, dar acesta este un tratament lung și complex, când trebuie să combinați metode chirurgicale și terapeutice.

O complicație precum sângerarea varicelor nu este mai puțin periculoasă. Poate fi cauzat atât de simpla subțire a vaselor de sânge în locuri de îngroșare, cât și de stres mecanic. Pentru că nu costă nimic să deteriorezi un vas care a devenit mai subțire și și-a pierdut elasticitatea. Nu credeți că acest lucru se aplică doar venelor externe, care sunt profund „blânde” și susceptibile la orice stres, impact, deplasare.

Consecințele neretratării varicelor din fotografie:

Consecințele neretratării varicelor

Varicele din videoclip dau o impresie și mai deprimantă. Pentru a preveni acest lucru, trebuie să consultați un medic cât mai curând posibil și să urmați cu strictețe toate instrucțiunile sale, atât în ​​tratament, cât și în stilul de viață.

TIPURI DE VARICOZĂ

După cum sa menționat mai sus, există și alte tipuri de vene varicoase. Există multe dintre ele, aceste boli apar din diverse motive și, dacă unele sunt suficient de răspândite, altele sunt un fenomen foarte rar, de obicei asociat cu alte boli.

 1. Varice reticulare - o plasă de stele albastre pe coapse și viței. Se găsește chiar și la persoanele tinere și slabe și este adesea considerat doar un defect cosmetic, deși acesta este primul clopot - trebuie să consultați un flebolog.
 2. Asteriscurile și plasele vasculare de pe față sunt un motiv pentru a consulta un endocrinolog, deoarece acest lucru arată adesea că o persoană are probleme în sistemul endocrin. Deși motivul poate fi în modul de viață - abuzul de alcool, alimente grase și junk, arsuri solare, obiceiul de a zdrobi acneea.
 3. Varicele mâinilor - cel mai adesea această problemă apare la sportivi și la cei a căror muncă necesită o încărcare constantă serioasă pe mâini.
 4. Varicocela este o varică în jurul testiculelor. O patologie foarte frecventă și, prin urmare, bărbații, în special adolescenții, trebuie să consulte un medic la primele simptome, deoarece nu tratamentul duce adesea la infertilitate.
 5. Hemoroizi - varice ale rectului. Poate duce nu numai la un stil de viață sedentar, ci și la ridicarea în greutate, sarcină, constipație și multe alte motive.
 6. Varicele picioarelor - are mai multe etape și, dacă nu este tratată în stadiul inițial, poate duce la patologii vasculare grave și dizabilități.
 7. Varicele organelor interne - apare de obicei ca o complicație în alte boli sau în perioada postoperatorie. Poate fi varice ale organelor pelvine, stomacului, esofagului etc.

Aceasta este o listă scurtă a principalelor tipuri ale acestei boli grave. Puteți afla despre cum să tratați varicele de fiecare tip din articolele detaliate publicate pe site-ul nostru. Încercăm să vorbim în mod regulat atât despre metodele tradiționale, cât și cele mai moderne ale tratamentului său.

INSUFICIENȚĂ VENOASĂ CRONICĂ

Sursa acestei probleme este locomoția bipedă, ceea ce înseamnă că suntem singurele specii de pe Pământ care sunt afectate de aceasta. Nu vom lua în considerare ipotezele pseudo-științifice care să explice de ce sa întâmplat acest lucru, deși unele dintre ele sunt destul de amuzante. Unul, de exemplu, presupune că omenirea a venit pe pământ de pe Marte, unde forța gravitațională este mult mai mică și, prin urmare, corpul nostru nu este adaptat la sarcinile pământești, celălalt, că oamenii au fost creați de extratereștri și undeva subdezvoltate. Oricum ar fi, locomoția bipedă necesită ca vasele de sânge să se ridice la o înălțime considerabilă, ceea ce înseamnă că le supune stresului grav.

De obicei, acest sistem funcționează armonios, sângele alimentează rapid și uniform toate părțile corpului cu oxigen și substanțe esențiale. Dar dacă există un fel de eșec (traume, de exemplu) sau corpul este afectat în mod constant de unii factori nefavorabili (muncă grea, greutate mare, deficit hormonal etc. ) se dezvoltă CVI - insuficiență venoasă cronică. În ultimele decenii, această boală a devenit vizibil mai tânără și apare acum nu numai la generația mai în vârstă, ci și la adolescenți și, prin urmare, toată lumea trebuie să-i cunoască simptomele:

 • telangiectasia - expansiunea vaselor superficiale mici;
 • umflarea picioarelor, mai gravă seara;
 • crampe, găini de găină și alte senzații dureroase în mușchii gambei;
 • picioare reci;
 • pigmentarea pielii picioarelor;
 • disconfort general și oboseală pe tot parcursul zilei.

După cum puteți vedea, acestea coincid în mare măsură cu simptomele varicelor listate la începutul articolului, deoarece acesta este începutul aceleiași boli - varicele. Prin urmare, dacă aveți cel puțin unele dintre aceste semne, trebuie să contactați imediat un flebolog care vă va prescrie un tratament, care vă va ajuta să decideți asupra dietei și stilului dvs. de viață. Varicele nu sunt o boală care poate fi vindecată cu pastile, este de fapt un mod de viață care trebuie urmat constant pentru a nu face față unor etape mai grave ale dezvoltării sale.

Sursa problemei este poziția verticală

Știința modernă oferă o mulțime de metode de tratament care într-o oarecare măsură compensează CVI, eliminând atât manifestările sale externe, cât și în general afectând pozitiv starea vaselor de sânge. De exemplu, citiți despre venele de păianjen de pe picioare, cauzele și tratamentul acestora. Medicina oferă acum un set de măsuri pentru combaterea acestui defect „cosmetic”, inclusiv:

 • terapie conservatoare - unguente și tablete pentru întărirea pereților vaselor de sânge și stimularea fluxului sanguin;
 • terapie de compresie - lenjerie medicală specială;
 • terapie invazivă - microtermocoagulare, microscleroterapie.

De asemenea, printre metodele eficiente pentru a ajuta la scăderea telangiectaziei și a cauzelor sale se numără exercițiile terapeutice și masajul de drenaj limfatic.

Este mult mai dificil să tratezi varicele cu complicații, dar chiar și aici o abordare integrată își face treaba. Ce înseamnă? Iată ce are de oferit medicina modernă:

 1. Metode terapeutice - medicamente, lenjerie de corp specială, masaj, fizioterapie.
 2. Metode chirurgicale (flebectomie, miniflebectomie, stripare scurtă, disecție endoscopică a venelor etc. ). Aceasta este cea mai radicală metodă de tratare a varicelor, care necesită nu numai pregătirea operației, performanța profesională a acesteia, ci și observarea postoperatorie calificată.

Tratamentul medical al varicelor implică utilizarea medicamentelor atât pentru administrare orală - cum ar fi picături, tablete și capsule, cât și pentru aplicare pe piele - acestea sunt diverse unguente care sunt folosite pentru a freca picioarele dureroase. Unele medicamente îngustează și întăresc vasele de sânge, altele ameliorează inflamația, iar altele reduc coagularea sângelui, deci pot fi utilizate numai după prescripția medicului. Remediile externe, adică diverse creme, unguente și jeleuri, au de obicei calități analgezice, antiinflamatoare, antipiretice. Adesea adaugă componente care afectează coagularea sângelui. Aceste medicamente acționează în principal asupra vaselor superficiale, dar au mai puține contraindicații.

După descoperirea insuficienței venoase cronice, dacă este posibil, este necesar să se excludă cauzele bolii venoase. Adică, pentru a schimba slujbele care necesită petrecerea întregii zile pe picioare sau ridicarea greutății, pierderea în greutate, renunțarea la alimentele picante etc. Este clar că, de exemplu, o predispoziție ereditară nu poate fi eliminată, dar știind despre asta, puteți alege o profesie adecvată și puteți monitoriza starea venelor, inclusiv o dată pe an pentru prevenire, vizitați un flebolog. În ciuda tuturor progreselor în medicină, sănătatea noastră este încă în mâinile noastre.