Cum apar principalele simptome ale varicelor picioarelor?

Extinderea venelor în picioare este o boală insidioasă, deoarece simptomele varicelor pentru pacient devin vizibile numai atunci când stadiul exprimat al bolii se instalează și încep tot felul de complicații.

O imagine clinică pronunțată se manifestă abia după mulți ani, iar lipsa acțiunii în timp util se încheie cu dizabilități sau decesul pacientului. Prin urmare, este foarte important să identificăm primele semne de probleme. Acest lucru vă va ajuta să luați măsuri în timp util și să evitați operația.

Cine suferă de varice

fotografie a varicelor de pe picioare

Cel mai adesea, varicele sunt observate la femei (conform statisticilor, una din trei femei suferă de această boală). Acest lucru se explică prin următoarele motive:

 1. Sarcina poate provoca dezvoltarea bolii. În această stare, o creștere a greutății corporale, o creștere a presiunii în vene din cauza creșterii uterului, precum și modificări hormonale în organism contribuie la stagnarea sângelui.
 2. Luarea de contraceptive hormonale.
 3. Punct culminant.
 4. Purtarea unor pantofi incomod cu toc înalt.

La bărbați, varicele sunt mai puțin frecvente. Acest lucru se întâmplă de obicei în timpul sportului cu ridicarea greutăților, precum și în timpul muncii fizice grele.

Indiferent de sexul unei persoane, boala apare adesea cu o poziție statică forțată a corpului, predispoziție ereditară, obezitate.

corpul subțire și obezitatea ca cauză a varicelor

Medicii observă că este tipic ca bărbații să caute ajutor într-un stadiu avansat al bolii. Acordă mai puțină atenție semnelor timpurii, deoarece sunt mai puțin atenți la aspectul lor. Femeile, după ce au găsit o rețea vasculară în sine, merg la medic pentru a scăpa de ea, ca dintr-un defect cosmetic.

Dacă vorbim despre simptome, trebuie remarcat faptul că depinde de severitatea și neglijarea varicelor. Pentru comoditatea diagnosticului, experții disting patru etape în dezvoltarea bolii.

Primele semne

semne de varice pe picioare

Etapa inițială se caracterizează prin următoarele simptome:

 • senzație de greutate la picioare după o zi de lucru, mers lung sau în picioare;
 • oboseală și durere;
 • apariția venelor păianjen (telangiectazii)
 • umflarea în zona gleznei.

Toate aceste manifestări dispar după o noapte de odihnă, dar reapar seara. Aceste semne caracterizează prima etapă a bolii, când sistemul venos eșuează pentru prima dată și începe stagnarea sângelui. Există o creștere a presiunii pe peretele vascular, lumenul său crește, iar supapele interne nu se mai închid complet și permit sângelui să se întoarcă parțial înapoi.

La examinarea pacientului, nu există modificări vizibile. O ușoară pastă poate fi observată în partea inferioară a piciorului inferior. De regulă, nu există plângeri în această perioadă. Pacienții explică de obicei manifestările minore cu oboseală banală.

În acest stadiu, este posibil tratamentul cu succes al varicelor, deoarece nu există încă modificări ireversibile. Peretele vascular nu se întinde și își păstrează forma anterioară. Este suficient să identificați cauza principală a stagnării și să o eliminați.

A doua faza

simptome ale varicelor de pe picioare

Dacă procesul patologic continuă, atunci stagnarea sângelui crește, există o încălcare a structurii pereților venosi, vasele se extind și valvele din ele nu se închid. În acest caz, pacientul notează:

 • greutate pronunțată și senzație de plenitudine la nivelul picioarelor inferioare;
 • o senzație pronunțată de oboseală, durere;
 • apariția venelor mărite în fosa poplitee și în alte locuri;
 • apariția crampelor la mușchii gambei pe timp de noapte;
 • schimbare de sensibilitate, senzație de „târâtoare";
 • simptomele nu dispar nici după culcare în timpul somnului.

În acest stadiu, încep tulburările funcționale ale fluxului venos și formarea nodulilor varicoși.

A treia etapă

Simptomele varicelor extremităților inferioare în acest stadiu sunt cauzate de congestie severă și tulburări circulatorii la nivelul pielii și țesutului muscular al picioarelor:

 • apar noduli varicoși vizibili și măriri saculare;
 • venele se prelungesc, încep să iasă sub piele, capătă o tortuozitate caracteristică (în primul rând pe suprafața interioară a coapsei sau a piciorului inferior);
 • pielea devine uscată și mai subțire, se poate dezvolta dermatită;
 • în partea distală a piciorului, apar pete maronii, apar zone de pigmentare și compactare a țesutului subcutanat;
 • umflături, greutate și durere la nivelul picioarelor (pulsează, arde, apare de-a lungul trunchiului venos);
 • oboseala severă și sindromul durerii nu dispar după somn, cresc și se intensifică seara, interferează cu libera circulație;
 • crampele musculare devin din ce în ce mai frecvente;
 • unghiile de la picioare se rup și își schimbă structura, părul cade.

Etapa a patra (dezvoltarea complicațiilor)

stadiul avansat al varicelor

În ultima etapă a varicelor, toate simptomele de mai sus se intensifică, iar insuficiența venoasă severă și malnutriția țesuturilor duc la apariția complicațiilor care pun viața în pericol:

Ulcere trofice

Apar ulcere trofice. Se vindecă încet, provocând durere și suferință intensă. Semnele dezvoltării ulcerului sunt:

 • mâncărime și arsură într-o anumită zonă a pielii;
 • decolorare - apariția unei pete rotunjite cu margini inegale; violet sau violet cu formarea ulterioară a unei cruste și a suprafeței plăgii.

În viitor, totul depinde de tratament. Ulcerul are margini netede și diverse tipuri de descărcare - în el se notează dungi seroase, purulente, hemoragice, de fibrină.

Cu o terapie adecvată, cicatricea este ultima etapă a dezvoltării. Adăugarea unei infecții duce la dezvoltarea gangrenei, care este dificil de tratat cu agenți antibacterieni și poate duce la pierderea unui membru sau sepsis și la moarte.

Sângerări traumatice

O subțiere pronunțată a peretelui venei sub creșterea tensiunii arteriale sau a unei traume minore determină o ruptură a vasului, urmată de sângerări masive.

Cheaguri de sânge

Congestia și inflamația determină formarea de cheaguri de sânge în venele picioarelor. În cazul trombozei, apar anumite simptome:

 • durere severă în zona trombozei;
 • roșeață și temperatură crescută a pielii în zona proiecției trombului;
 • durere și îngroșarea venei la palpare;
 • sensibilitate crescută a pielii.

Simptome similare ale varicelor la nivelul picioarelor sunt o indicație pentru spitalizare. În caz contrar, consecințele pot fi destul de grave. Tromboflebita este periculoasă deoarece un cheag de sânge este rupt, intră în sistemul arterelor mari care alimentează creierul, rinichii, plămânii și mușchiul inimii. Acest fenomen este foarte probabil să ducă la dezvoltarea unui atac de cord, blocarea arterei pulmonare sau accident vascular cerebral.

Varice ale picioarelor

varice inițiale și avansate

Trebuie remarcat faptul că dezvoltarea bolii depinde și de localizarea procesului de leziune. Dacă varicele trec de-a lungul căii descendente, atunci tulburarea de ieșire apare de-a lungul marii vene safene a coapsei, cu simptome tipice ale bolii.

Dar există și o cale ascendentă, în care se constată insuficiența valvei în vasele situate în interior. Acest fenomen este rar în forma sa pură, motivul pentru acesta este absența completă a aparatului supapei sau o anomalie a dezvoltării sale într-o anumită parte a venei.

Care sunt semnele varicelor membrelor inferioare? Cu congestie în venele profunde, tabloul clinic poate să nu apară mult timp, procesul patologic se desfășoară imperceptibil pentru o perioadă destul de lungă. Astfel de varice latente sunt foarte periculoase și sunt adesea diagnosticate mai întâi cu apariția trombozei cu ocluzie completă, atunci când există dureri severe, umflături, roșeață sau decolorare albastră a membrului. În absența completă a trecerii sângelui printr-un vas mare, se dezvoltă gangrena venoasă.

varice la nivelul piciorului

Dar acest fenomen este destul de rar. Cel mai adesea, varicele interne nu pot fi izolate mult timp, deoarece există un sistem de comunicare între venele superficiale și profunde, iar sângele este eliberat prin venele perforante. În acest caz, simptomele bolii vor fi aceleași cu înfrângerea venelor superficiale.

Când apar primele semne de stază venoasă, nu trebuie să pierdeți timpul, trebuie să consultați imediat un medic și să urmați recomandările acestuia.