Tratamentul varicelor

tratamentul varicelor la un flebolog

Varicele (varicele) sunt o boală vasculară foarte frecventă, cunoscută oamenilor din cele mai vechi timpuri. Papirusurile din Egiptul Antic îl menționează, chiar și o mumie cu manifestări de vene varicoase pe picioare a fost excavată. Găsiți informații despre patologie în Hipocrate, Galen, Avicenna. Medicii moderni se confruntă adesea cu varice la pacienți, în căutarea unor metode eficiente de tratament.

Termenul „vene varicoase" este de origine latină, cuvântul „varix" este tradus prin „expansiune". Prin urmare, boala și a început să fie numit "vene varicoase". Cu această afecțiune, venele periferice cresc în volum, devin lungi, sinuoase, deformate, nodulare. Sângele stagnează în părțile inferioare ale piciorului, deoarece supapele încep să funcționeze prost și pereții se slăbesc. Cel mai adesea, există o leziune a vaselor în picioare, deoarece există sarcina cea mai mare asupra vaselor, este necesar să pompați volume mari de sânge și să depășiți forța gravitațională.

Varicele sunt diagnosticate la aproximativ 17-25% dintre oameni. Dintre tineri, atât băieții, cât și fetele sunt la fel de bolnavi. La femeile mature și în vârstă, această patologie apare cu o frecvență de 2-3 ori mai mare decât la bărbații lor de aceeași vârstă. Acest lucru se datorează schimbărilor hormonale constante din corpul feminin care apar de-a lungul vieții.

Cum sunt dispuse venele din picioare

Picioarele au două grupuri de vase venoase: superficiale și profunde sau profunde. Primele se găsesc în țesutul subcutanat, adică pe suprafața piciorului. Acestea din urmă sunt situate mai adânc, în grosimea mușchilor, lângă artere și tendoane. Vasele profunde și superficiale sunt conectate prin venele perforante sau perforante. Peretele lor este format din fibre de colagen și elastină, cu mușchi slabi și puțini netezi.

Peretele venos are o structură în trei straturi:

 • Deasupra este adventitia, care este formată din fibre conjunctive libere, celule musculare netede întinse de-a lungul pereților, înconjurate de capilare mici și nervi responsabili de trofismul vasului.
 • În mijloc este mediul, format din fibre musculare netede circulare.
 • În interior este intima. Baza intimei este endoteliul, între celulele sale există fibre longitudinale ale mușchilor netezi. Învelișul interior este pliat, umflăturile sunt opuse unul față de celălalt și seamănă cu cuiburi de înghițitură sau cu buzunare cu plasturi. Sunt numite valve și sunt responsabile pentru direcția corectă a fluxului sanguin.

Valvele venoase direcționează sângele de la periferic la inimă și de la superficial la venele profunde. Previn refluxul, cresc presiunea venoasă. În plus față de valve, mușchii netezi, tendoanele și mușchii picioarelor participă la menținerea tonusului normal. Odată cu înfrângerea oricăruia dintre straturi (mai des mediană și internă), venele își pierd tonusul și se extind, apar varice.

Există mai multe vene superficiale:

 1. Vena safenă mare este situată pe partea interioară a piciorului, pereții săi sunt echipați cu mai multe valve, sângele este colectat de pe suprafața femurală anterioară printr-o serie de vase mai mici în această venă.
 2. Vena safenă mică este situată la exteriorul piciorului, echipată cu valve, colectează sângele din vene din fața și din spatele piciorului.

Comunicarea dintre venele mari și cele mici are loc datorită vaselor conjunctive.

Venele tibiale posterioare și anterioare, vena poplitee și vena femurală se numesc profunde. Varicele se dezvoltă în ele în stadii avansate, când boala nu este tratată mult timp.

Din ce motive apar varicele și cine riscă să se îmbolnăvească?

De ce oamenii suferă de varice în acest moment este greu de spus. Au fost identificați doar o serie de factori de risc, din cauza cărora supapele slăbesc, scade elasticitatea și tonul pereților venelor superficiale și perforante.

Iată factorii care conduc la dezvoltarea bolii:

 • Ereditate. Structura pereților vaselor de sânge este determinată genetic, cu unele modificări ale genelor, acestea slăbesc, valvele nu se închid bine. Ca urmare, la cea mai mică creștere a presiunii în vene, are loc o ieșire inversă de sânge, vasele se revarsă și se extind.
 • Modificări hormonale în corp la femei. Această situație este tipică pentru femeile însărcinate sau pentru a doua jumătate a ciclului, când cantitatea de progesteron crește și nivelul de estrogen scade. Ca urmare, reologia sângelui se modifică (coagulabilitatea crește), tonusul vascular scade, fibrele de elastină și colagen sunt distruse și riscul formării cheagurilor de sânge crește.
 • Obezitatea. Oamenii supraponderali se mișcă puțin, ceea ce încetinește fluxul de sânge în tot corpul. Un exces de grăsime subcutanată pe abdomen duce la creșterea presiunii în cavitatea abdominală, prinderea marilor vene. Acest lucru duce la stagnarea sângelui în vasele picioarelor și apoi la vene varicoase.
 • Diabet. Zaharul, al cărui nivel crește în această boală, dăunează endoteliului vascular, ceea ce crește riscul formării cheagurilor de sânge.
 • Alcoolism. Când se consumă doze mari de alcool, apare deshidratarea, sângele se îngroașă, se formează cheaguri, înfundând vase mici și provocând stagnare.
 • Sarcini profesionale statice, cum ar fi ridicarea de sarcini grele, lucrări în picioare sau așezate. Tonul muscular într-o astfel de situație scade, sângele se mișcă mai rău de la extremitățile inferioare la inimă, apare stagnarea, venele din picioare se extind din această cauză.
 • Anomalii congenitale ale coagulării sângelui. Hipercoagularea, în care se produc prea mulți factori care sunt responsabili pentru formarea cheagurilor din sânge, provoacă tromboză și face dificilă deplasarea sângelui prin vase.
 • Dieta greșită. O dietă deficitară în mai multe vitamine (C, E, PP), fibra vegetală duce la tulburări în structura endoteliului și a altor elemente structurale ale pereților vasculari.
 • Lenjerie intimă strânsă. Când purtați lenjerie strânsă, o parte a venelor este ciupită, ceea ce provoacă o scurgere dificilă de sânge din jumătatea inferioară a corpului.
 • Constipație frecventă. Persoanele care suferă de această problemă trebuie să împingă în mod constant, ceea ce crește presiunea în interiorul abdomenului, ca urmare, există o dificultate în scurgerea sângelui.
 • Toc inalt. Suprasolicitarea mușchilor gambei, contracție insuficientă, determină stagnarea sângelui în vene.
 • Clima caldă. Vara, în timpul căldurii, corpul se deshidratează. Dacă nu compensați problema prin consumul unui volum suficient de lichid, riscul formării cheagurilor de sânge în vase va crește.
 • Patologia inimii și a rinichilor. Acestea pot fi defecte cardiace congenitale sau dobândite, insuficiență renală.
 • Doze excesive de medicamente care afectează coagularea. În acest caz, vasele de sânge pot fi înfundate de cheagurile de sânge formate.
 • Operațiune. Riscurile de formare a trombului în acest caz sunt crescute datorită pierderii de sânge, comprimării venelor în timpul intervenției.

Cum varicele pot fi complicate

 • Tromboza datorată stazei de sânge.
 • Tromboembolismul vascular ca urmare a separării trombului.
 • Tromboflebită sau inflamație a peretelui venos.
 • PE (embolie pulmonară). În acest caz, fluxul sanguin în circulația pulmonară este întrerupt brusc, ceea ce duce la moarte. Cheagurile mici de sânge pot deveni prinse în arterele pulmonare mici și pot provoca un atac de cord sau edem pulmonar.
 • Ulcere trofice, eczeme pe pielea picioarelor datorate tulburărilor nutriționale ale țesuturilor. Cu o circulație slabă a sângelui, oxigenul și nutrienții pătrund în țesuturi, ceea ce perturbă regenerarea sau provoacă necroză masivă a celulelor.
 • Sindrom edematos. Ca urmare a unei încălcări a scurgerii de sânge și a stagnării prin pereții vaselor, lichidul se scurge în spațiul intercelular. Edemul este moale în consistență, elastic, apare cel mai adesea în apropierea venei afectate, indiferent de momentul zilei.
 • Dermatită. Procesul inflamator al pielii se dezvoltă din cauza fluxului sanguin afectat și a nutriției țesuturilor.
 • Hiperpigmentare, cianoza pielii afectate.
 • Compactarea grăsimii subcutanate datorită edemului și hemoragiei.

Cum să diagnosticați varicele

 • Cu ajutorul testelor funcționale (aplicarea unui garou), se studiază starea supapelor. Ele poartă numele autorilor lor - Troyanov-Trendelenburg, Pratt, Sheinis, Delbe-Perthes etc. În această poziție, medicul mângâie membrul de la picior în sus pentru a goli venele superficiale. Următorul pas este aplicarea unui garou pe jumătatea superioară a coapsei, după care pacientul se ridică de pe canapea. Venele sănătoase ale tibiei trebuie să se umple după 15 secunde.
 • Ecografia duplex a venelor (ecografie cu ultrasunete) oferă cele mai multe informații, vă permite să vizualizați vasele și fluxul de sânge prin ele.
 • Imagistica Doppler este o metodă de evaluare a circulației sângelui în vase.
 • Examinarea cu flebografie sau cu raze X utilizând contrastul, care ajută la studierea structurii interne a vasului.
 • Fleboscintigrafia este o tehnică care folosește substanțe radioactive cu studii suplimentare pe un dispozitiv special pentru distribuția lor.

Pentru a examina venele superficiale, acestea sunt examinate și palpate. Primele trei metode sunt utilizate ca anchete suplimentare. Ultimele două metode sunt necesare pentru a studia starea venelor profunde sau profunde.

Tratamentul varicelor

Tratamente conservatoare

 • Terapia medicamentoasă nu vindecă varicele, dar cu ajutorul medicamentelor, funcția valvelor, trofismul vascular, circulația sângelui este parțial îmbunătățită și riscul de tromboză este redus. În acest scop, se utilizează venotonice. Acestea pot fi prescrise pentru orice tip de varice. Unguentele cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sunt indicate pentru tromboflebită. De asemenea, în această situație, se utilizează anticoagulante, care dizolvă efectiv cheagurile de sânge. Tratamentul trebuie selectat de un medic, după un diagnostic amănunțit și luând în considerare caracteristicile pacientului.
 • Medicina pe bază de plante și tehnicile suplimentare au o importanță secundară. Este recomandat să purtați ciorapi de compresie, să faceți gimnastică, schi, ciclism și înot. Un rezultat bun este dat de exercițiul „bicicletă" în decubit dorsal, flexie și extensie a picioarelor, îmbunătățește fluxul de sânge de la extremități. Exercițiul poate fi făcut dacă nu există complicații. De asemenea, se recomandă să faceți un duș de contrast dimineața (udați mai întâi piciorul cu apă caldă, apoi reduceți treptat temperatura la rece). Băile reci cu decocturi de scoarță de stejar, castan de cal, mușețel, sunătoare, frecarea pielii cu tinctură de flori de salcâm, frunze de Kalanchoe, oțet de mere ajută. Lipitorile ajută la scăderea tromboflebitei.
 • Mod. Ridică-te încet din pat, 5-10 minute. Picioarele ar trebui să fie ridicate cu 10-15⁰ noaptea; pentru aceasta, o rolă este plasată sub tocuri. Trebuie să mergi calm, nu este de dorit să-ți încrucișezi picioarele când stai așezat, nu să exagerezi. Toți pacienții sunt sfătuiți să poarte ciorapi de compresie.
 • Trebuie să mănânci corect, să incluzi în meniu fibre grosiere, alimente bogate în vitamine. Citricele, roșiile, măceșii, coacăzele negre, nucile, leguminoasele, ficatul, ceapa, ouăle, fructele de mare vor fi utile. Este important să nu beți alcool, să nu fumați și să beți suficientă apă pe tot parcursul zilei. Cu constipație persistentă, se recomandă să beți un laxativ.

Interventie chirurgicala

Flebectomie sau îndepărtarea completă a venelor

Indicația pentru o astfel de operație radicală este varicele, în care sunt implicate un număr mare de vene. În același timp, există complicații - ulcere trofice dificil de tratat, tromboflebită, edem persistent la nivelul picioarelor, simptome generale (oboseală, amețeli, leșin).

Operația este contraindicată în CHS, infecții severe, la pacienții foarte în vârstă, în a doua jumătate a sarcinii, cu inflamație locală a picioarelor (erizipel, erupții pustulare, eczeme).

Doar o operație chirurgicală este capabilă să elibereze radical pacientul de varice, să reia funcționarea supapelor. Dacă situația este prea severă, netratată și neglijată, această metodă de tratament rămâne singura. Dezavantajele intervenției sunt necesitatea de a face anestezie și de a ține pacientul câteva zile în spital sub observație, traume postoperatorii cu cicatrici și cicatrici.

Terapia cu laser (microtermocoagulare endovasculară)

Tratamentul cu laser al varicelor este utilizat în cazul în care patologia este combinată cu boli ale sistemului cardiovascular (CHS, hipertensiune arterială), modificări ale vaselor periferice (flebită, tromboflebită), boli ale sistemului respirator (astm, bronșită cronică, pleurezie), patologii gastro-intestinale (colecistită, ulcer, peritonită), sistemul nervos (traume FM, meningită, encefalită și consecințele acestora), sistemul genito-urinar (inflamația rinichilor, prostatei, patologia uterului cu anexe), cu boli ale pielii (furunculoză, dermatită, psoriazis etc. ).

Contraindicațiile pentru utilizarea laserului sunt oncologia, patologia decompensată a rinichilor, a ficatului, a inimii, a sclerozei cerebrale, a sarcinii.

Principalele avantaje ale terapiei cu laser sunt eficacitatea sa în eliminarea dilatării venelor superficiale, viteza (durata manipulării este de 15-20 minute), nu este nevoie să mergi la spital, traume scăzute.
Dintre neajunsuri, merită evidențiată disponibilitatea redusă a tehnicii; nu toate clinicile au echipamentul adecvat. Tratamentul este costisitor și nu este foarte util pentru îndepărtarea venelor grav afectate și profunde. Dacă laserul este utilizat incorect, puteți obține o arsură termică, uneori depigmentarea apare la locurile de expunere.

Coagulare prin radiofrecvență (ablație)

Operația este indicată pentru leziunile extinse ale venelor safene, ulcerelor trofice rezultate din varicele pe termen lung și netratate.

Coagularea prin radiofrecvență este contraindicată în tromboflebită acută, mobilitate limitată a pacientului, sarcină, tulburări psihice.

Principalele avantaje ale metodei sunt nedurerea, lipsa traumei, lipsa de a sta într-un spital. Pacienții pot reveni la activitățile lor obișnuite chiar a doua zi.

Dezavantajul este costul ridicat al intervenției.

Scleroterapia

Este indicat pentru varicele venelor superficiale mici și mari (pe vasele mari se efectuează sub controlul Doppler duplex) în etapa inițială și fără complicații.

Nu tratați mamele însărcinate și care alăptează în acest fel, cu alergii la medicamente, cu tromboză venoasă profundă, leziuni infecțioase și inflamatorii ale pielii pe picioare.

Principalele avantaje sunt costurile reduse, recuperarea rapidă, nu este nevoie de spitalizare. Procedura nu lasă reziduuri și nu provoacă vătămări.

Dezavantajul este riscul de a obține un medicament sclerozant într-o venă profundă, o scădere a eficienței în contact cu sângele, capacitatea de utilizare numai în etapele inițiale.

Varicele se pot vindeca acasă?

Acasă, este permisă utilizarea metodelor auxiliare de tratare a varicelor, care ameliorează simptomele. Folosesc unguente de la farmacii sau băi și loțiuni auto-pregătite, pe bază de plante, comprese, bea decocturi și infuzii pentru a îmbunătăți fluxul sanguin și a ameliora umflarea. Mai jos sunt câteva rețete.

Tinctură pe castane

Luați aproximativ 200 g de castane coapte și decojite. Treceți printr-o mașină de tocat carne sau macinați cu un blender. Turnați totul cu un litru de vodcă, puneți-l într-un colț întunecat și insistați câteva săptămâni. Pentru ca produsul să miroasă bine, adăugați câteva picături de ulei de mentă. Seara, lubrifiază picioarele cu tinctură pentru a scăpa de greutate, mâncărime, întări vasele de sânge și preveni fragilitatea acestora. De asemenea, este recomandat să faceți o compresă din tinctură. Dacă nu există castan, înlocuiți-l cu nucșoară, rețeta rămâne aceeași. Tinctura cu nuci de mosc nu poate freca doar picioarele dureroase, este recomandat să beți 20 de picături pe zi. După ce sticla se epuizează, faceți o tinctură nouă. Dar ar trebui să existe o pauză de 2 săptămâni între a lua următoarea porție.

Unguent de calendula

Se face o infuzie din florile de calendula - o lingură se toarnă cu un pahar de apă clocotită, se pune pe foc, se fierbe câteva minute, se insistă timp de 3 ore într-un termos. Filtrează infuzia și adaugă la unele grăsimi, lanolina, vaselina, grăsimea de bursuc va face. Pentru parfum, se recomandă adăugarea unei picături de ulei aromatic (trandafir, bergamotă, citrice, salvie, lavandă etc. ) Frecați unguentul dimineața și seara, cu mișcări ușoare de la nivelul piciorului până la genunchi, până complet absorbit. Cimbrul, conurile de hamei, urzica se mai adaugă la infuzia de calendula.

Ulei de mușețel

Florile de mușețel medicinal sunt pliate într-un borcan de jumătate de litru din sticlă întunecată, astfel încât recipientul să fie umplut până la vârf. Se toarnă o jumătate de litru de orice fel de ulei vegetal, de exemplu, măsline, porumb, cânepă. Ei insistă o lună, tremurând sau amestecând din când în când. După aceea, infuzia de ulei este filtrată. Pentru miros, adăugați câteva picături de ulei de arbore de ceai, mentă, lavandă, grapefruit. Uleiul de mușețel se aplică pe picior dimineața devreme și seara târziu, făcând în același timp un masaj ușor. De asemenea, puteți face comprese nocturne din perfuzie.

Compresă de pelin amară

Luați un pachet de chefir sau lapte copt fermentat, 3 linguri de pelin uscat. Iarba este zdrobită, amestecată cu chefir (lapte copt fermentat). Când iarba se udă, întindeți-o pe un pânză de brânză împreună cu un lichid gros. Apoi puneți o compresă pe picior, acoperiți-o cu hârtie de ceară deasupra (nu se folosește film de celofan), fixați totul cu mai multe straturi de bandaj. Păstrați picioarele ridicate, compresa este îndepărtată după o jumătate de oră. Se recomandă efectuarea procedurii de două ori pe zi. În loc de pelin, puteți lua hamei, flori de mușețel, șnur, trifoi, frunze de stejar sau mesteacăn, sunătoare, coada calului, flori violete tricolore, coadă. Combinațiile de plante diferite dau un efect bun. Pentru a îmbunătăți efectul compresei după procedură, se recomandă să vă întindeți puțin cu picioarele pe dos. Toate aceste ierburi pot fi infuzate într-o baie de picioare. Apa dintr-o astfel de baie trebuie să fie caldă, durata procedurii este de aproximativ 25 de minute. Ameliorează oboseala, se umflă bine, reduce mâncărimea și durerea.

Rețete populare pentru uz intern

Diverse fito-preparate îmbunătățesc bine fluxul sanguin în vene. Se folosesc următoarele plante:

 • Trifoi
 • Serie
 • Frunze și fructe de pădure, viburnum, căpșuni, zmeură
 • Mama și mama vitregă
 • Calendula
 • Sophora japoneză
 • Melissa
 • Schisandra
 • Păducel

Iarba este uscată, apoi zdrobită și se face un amestec de diferite tipuri de plante. Apoi iau 3 linguri, toarnă un litru de apă clocotită, insistă toată noaptea într-un termos și beau 1/3 cană înainte de mese.

Este bine să tratați varicele cu polen de albine și miere. Polenul trebuie ingerat. Mierea poate fi, de asemenea, consumată, dar face totuși comprese bune. Este recomandat să adăugați infuzii de ierburi diferite la miere.

Tratamentul varicelor la femeile gravide

Purtarea unui bebeluș este însoțită de o furtună hormonală în corpul feminin, supraîncărcare, care provoacă adesea varice. Tratamentul se efectuează în această perioadă în mod conservator, cu ajutorul cremelor, unguentelor și gelurilor locale.

Cele mai eficiente unguente au un efect decongestionant, ameliorează greutatea membrelor. Se aplică într-un strat subțire, deplasându-se de jos în sus, cu mișcări de masaj moi. Frecvența manipulărilor este de 1-3 ori pe zi.

Remediile populare ajută și ele. Se recomandă pregătirea băilor cu decocturi din plante (de mușețel, cimbru, conuri de hamei, calendula, pelin, picior de picior, coajă de stejar, frunze de mesteacăn etc. ).

Puteți lupta împotriva edemului prin aplicarea pe picioare a frunzelor de varză sau a cartofilor crudați ponosiți. Acoperiți compresa cu nămol ceruit cu hârtie groasă obișnuită, nu celofan, astfel încât pielea să poată respira. Procedura se face înainte de culcare și loțiunea se lasă peste noapte.

Medicii prescriu, de asemenea, medicamente pentru uz intern pentru femeile gravide. Există venotonice care nu afectează negativ dezvoltarea fătului și sănătatea mamei. Cel mai adesea, acestea se bazează pe extracte din plante.

După administrarea medicamentelor, tonusul venos crește, pereții devin elastici, nu atât de întinși, fluxul limfatic se îmbunătățește, partea lichidă a sângelui încetează să se infiltreze în spațiul intercelular și edemul trece. Nu puteți bea aceste fonduri fără prescripția medicului.

Metode tradiționale de tratare a varicelor

Există multe rețete populare pentru infuzii, decocturi, loțiuni și comprese. Un număr de fonduri este recomandat să fie luate chiar pe cale orală. Mai multe opțiuni de tratament pentru varice folosind metode alternative sunt descrise mai jos.

Tinctura de liliac

Luează un recipient cu un volum de litru și jumătate, toarnă flori și frunze de liliac în el. Apoi totul este turnat cu vodcă sau alcool medical, astfel încât lichidul să acopere complet iarba (până la marginea containerului). Insistați o săptămână, agitând ocazional, apoi filtrați și frecați picioarele cu tinctură în fiecare zi. Frecați pielea cu mișcări ușoare de masaj, de la degete la genunchi.

Cu ajutorul tincturii, combate inflamațiile, edemele, crampele, durerile la nivelul picioarelor.

Unguent de usturoi

Cuișoarele de usturoi dintr-un cap întreg sunt decojite, măcinate într-o mașină de tocat carne sau stoarse printr-un aparat de usturoi. După aceea, trebuie să luați unt (nesărat) și să amestecați cu usturoi zdrobit, într-un raport de 1: 2 (2 părți unt și 1 parte usturoi). Aplicați acest amestec pe piciorul afectat, acoperiți cu hârtie de ceară, bandaj, compresa poate fi păstrată toată noaptea.

Compresa elimină durerea, senzația de arsură, are proprietăți antiseptice, înmoaie pielea și ajută la strângerea rănilor.

Mierea cu usturoi

Trebuie să luați un cap de usturoi și 250 ml de miere (de preferință tei sau hrișcă). Ambele ingrediente sunt bine amestecate și infuzate timp de o săptămână. Bea o lingură, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Instrumentul ameliorează umflăturile și oboseala, durerea, varicele devin mai puțin vizibile.

Suc de cartofi

Cartofii cruzi sunt tăiați pe răzătoare sau într-un blender, gruelul se aplică pe locurile dureroase. Compresa se păstrează aproximativ o jumătate de oră, dacă doriți, o puteți lăsa peste noapte. Pentru a crește eficiența, beți o jumătate de pahar de suc de cartofi în același timp. Produsul ameliorează umflarea și disconfortul la nivelul piciorului, elimină greutatea, reduce oboseala și inflamația.

Care este efectul purtării lenjeriei de compresie pentru varice?

Lenjeria de compresie nu este capabilă să vindece varicele. Dar purtarea ei încetinește boala, ameliorează multe dintre simptomele cauzate de aceasta și îmbunătățește bunăstarea.

După îmbrăcarea ciorapilor de compresie, lumenul venelor safene se îngustează, sângele și limfa curg mai bine, nu stagnează la nivelul membrelor. În același timp, umflarea este îndepărtată, contracțiile convulsive ale vițeilor dispar, picioarele obosesc mai puțin, nu există senzație de greutate.

Principalele tipuri de lenjerie de corp de compresie, care sunt prescrise pentru varice, jambiere, șosete, ciorapi, colanți lungi. Este recomandat să purtați produse în fiecare zi, trebuie să le puneți dimineața, înainte de a vă ridica din pat, întotdeauna în poziție culcată.

Există diferite grade de compresie a tricotajelor, ele sunt alese în funcție de stadiul varicelor. Numai lenjeria intimă selectată corect va avea efectul terapeutic dorit. Cel mai bine este să fiți prescris de un medic, dar ciorapii sau colanții cu compresie scăzută, pentru prevenire, sunt ușor de cumpărat.

Înainte de a cumpăra, trebuie să determinați exact ce clasă de compresie aveți nevoie. Cereți despre caracteristicile etichetării produselor companiei alese. Companiile de renume folosesc întotdeauna cuvântul „compresie" pentru a defini clasa și a o defini în mm Hg. Dacă pe ambalaj este scris „DEN", atunci acest produs nu are nicio legătură cu lenjeria medicamentoasă.