Varice pe picioare

Recent, persoanele cu vârsta peste 30 de ani se confruntă cu patologie - varice. Boala este ereditară, este o consecință a abuzului de obiceiuri proaste. Varice ale extremităților inferioare - deformarea pereților vaselor de sânge care mută sângele către inimă, formarea nodurilor. Boala duce la complicații asociate cu formarea cheagurilor de sânge, cu riscul separării lor. Ultimele etape pot fi fatale. Când apar primele simptome, este recomandat să consultați un medic. El va prescrie tratamentul specific diagnosticului dumneavoastră.

Varice ale extremităților inferioare - mecanism de dezvoltare

Modificările patologice din venele picioarelor se dezvoltă sub influența factorilor care au o manifestare internă și externă.

Principalele motive pentru formarea modificărilor patologice:

 • Predispoziție genetică. Oamenii de știință au dovedit că unul dintre factorii fundamentali în dezvoltarea varicelor este ereditatea. Dacă mama, bunica dvs. a avut o boală, sunteți expus riscului unor persoane predispuse la procese patologice.
 • Insuficiență congenitală a valvei vasculare. Anomaliile patologice sunt asociate cu slăbiciunea congenitală a țesutului conjunctiv. Pereții formați, structurile, au o rezistență și o elasticitate reduse.
 • Elasticitate vasculară scăzută
 • Perioada de gestație. Unul dintre motivele dezvoltării bolii este sarcina. Modificările hormonale din corpul unei femei duc la faptul că suferă de patologie cu 50% mai mult decât bărbații. În timpul sarcinii, fluxul de sânge către organele pelvine inferioare crește, iar presiunea asupra corpului inferior crește. Drept urmare, pereții venoși se umflă sub atacul fluxului de sânge.
 • Specificul fluxului de lucru. Venele varicoase ale extremităților inferioare se formează la persoanele cu profesii asociate cu a sta mult timp într-o poziție în picioare. Patologia se dezvoltă la profesori, coafori, dentiști. Persoanele asociate cu mobilitatea nu sunt expuse riscului.
 • Excesul de greutate. Odată cu apariția excesului de greutate, sarcina pe corpul inferior crește.
 • Nutriție insuficientă, lipsă de fructe și legume crude în dietă.
 • Prezența bolilor oncologice.
 • Situații stresante constante. Pereții venoși conțin terminații nervoase care cresc tonusul. Cu supratensiune nervoasă constantă, pereții devin mai puțin elastici.
 • Obiceiuri proaste (abuz de alcool, fumat). Substanțele nocive, toxinele, au un efect distructiv asupra pereților vasculari.
 • Suprasolicitare sportivă, care transportă greutăți mari.
 • Încălțăminte cu toc înalt, haine strânse, contribuie la comprimarea vaselor de sânge, afectarea fluxului sanguin.

Factorii enumerați contribuie la perturbarea integrității pereților venosi. Sub presiunea fluxului sanguin, acestea sunt forțate să se deformeze. Fluxul de sânge este de jos în sus. De la membrele inferioare până la inimă. Există valve în vene care împiedică curgerea înapoi.

În cazul încălcării funcției principale a supapelor, vasele sunt deformate, subțiate, prelungite sub presiunea fluxului sanguin, care devine haotic. Se formează noduri - varix, care strălucește prin piele, ca stelele albastre.

Varice la nivelul picioarelor, factori de risc

În stadiile inițiale ale bolii, se simte slăbiciune, oboseală la nivelul picioarelor. În timp, în timpul dezvoltării bolii, pacientul simte durere. Natura durerii trage. Se agravează noaptea, la sfârșitul zilei de lucru, slab dimineața, după somn. Acestea sunt primele simptome ale modificărilor patologice ale vaselor. Dacă nu începeți tratamentul la timp, sunt posibile complicații.

Flebeurism

Bolile venelor extremităților inferioare provoacă:

 • Tromboflebită. Se manifestă ca inflamație a pereților vasculari, duce la temperaturi ridicate, blocarea lumenului vaselor de sânge;
 • Ulcer trofic. Încălcarea integrității vaselor de sânge, formată la cea mai mică leziune. Patologia este periculoasă, este un focar de bacterii. Locul de localizare este partea inferioară a piciorului inferior, picior. Vindecă greu. Pielea devine vulnerabilă la influențele mediului. Principalul pericol este necroza tisulară;
 • Flebotromboză. Încălcarea fluxului sanguin, prin formarea cheagurilor de sânge care se atașează la pereții venoși, reducând lumenul canalului;
 • Tromboza. Cheaguri de sânge ca urmare a cheagurilor de sânge. Poate provoca moartea atunci când un cheag de sânge se rupe, este transferat în artera pulmonară;
 • Noduri de sângerare;
 • Tromboflebită. Inflamația pereților vaselor cauzată de formarea cheagurilor de sânge. Este însoțită de temperatura corporală crescută.

Varicele de la picioare pot fi fatale. Atunci când un cheag de sânge este rupt, lumenul unei artere vitale care furnizează inima și plămânii este blocat, provoacă foamete de oxigen și lipsa nutrienților. Se răspândește și la creier.

Clasificarea varicelor piciorului

În funcție de gravitatea simptomelor patologiei, există șase etape ale dezvoltării bolii. Clasificarea modernă include următoarele etape:

 1. Zero. Se caracterizează printr-o senzație de greutate seara la extremitățile inferioare. Nu există manifestare clinică.
 2. Mai întâi. Se manifestă sub formă de telangiectazii subcutanate, vene de păianjen mici. Se simte ca crampe noaptea.
 3. În al doilea rând. Constă din simptomele de mai sus plus zone vizibile de vasodilatație subcutanată.
 4. În al treilea rând. Este însoțit de prezența edemului gleznei. A doua zi dimineață după somn nu pleacă, rămân toată ziua. Pe tot parcursul zilei, există o durere de tragere în zona venelor.
 5. În al patrulea rând. Exprimat prin prezența uscării pielii. Variaxul se umflă spre exterior. Se observă pete maronii - pigmentarea pielii în zona de rupere a pereților vasculari.
 6. Al cincilea. Formarea stadiului de tulburare trofică. Pielea devine vulnerabilă. Fluxul de sânge este afectat, riscul formării cheagurilor de sânge crește.
 7. A șasea. Se formează un ulcer trofic. Pielea este ruptă, se formează cheaguri de sânge, însoțite de inflamația pereților venosi. Riscul de separare a cheagurilor crește.
Clasificarea varicelor picioarelor

Varicele sunt o boală independentă. Nu dispare de la sine. Când se constată primele simptome, este recomandat să începeți terapia, amintiți-vă, este mai ușor să tratați afecțiunea în stadiul inițial de dezvoltare.

Tabloul clinic al manifestării patologiei este însoțit de următoarele simptome:

 • Apariția durerii la nivelul extremităților inferioare, senzație de greutate, căldură de-a lungul direcției vasului.
 • Senzație de greutate la picioare spre sfârșitul zilei.
 • După o lungă ședere pe picioare, se formează umflături.
 • Convulsiile sunt resimțite noaptea.
 • Pereții venelor se extind, se prezintă prin piele.
 • Pielea piciorului inferior devine maro, se formează răni deschise (ulcere trofice).
 • La palpare, venele afectate sunt palpabile, par întortocheate. În poziție orizontală, plasa venoasă dispare și apare în poziție în picioare.
 • Greutate constantă, senzație de arsură se simte la nivelul membrelor inferioare. În etapele inițiale, are loc dimineața, după odihnă. Odată cu dezvoltarea bolii, se adaugă edem.
 • Temperatura corporală crescută, senzație de slăbiciune.
 • Compactarea, formarea conurilor în zona clusterelor vasculare.
 • Descărcare sângeroasă din ulcerele trofice.
 • Întreruperea nutriției pielii.
 • cheaguri de sânge dureroase.

Dacă apar simptomele de mai sus, se recomandă să consultați un medic.

Varice - diagnostic

Medicul prescrie o metodă de diagnostic bazată pe tabloul clinic al evoluției bolii. Principala metodă pentru determinarea stării vaselor de sânge este sonografia duplex. Procedura durează 25 de minute. Oferă o idee despre starea venelor profunde și superficiale. Este prescris pentru prevenire și pentru a determina metoda de terapie.

Ecografia venelor membrelor inferioare

Dacă este necesar, diagnosticul este completat:

 1. Flebografie tomografică computerizată. Baza metodei este introducerea unui agent de contrast în vase, care promovează manifestarea unei imagini clare a stării venelor pe ecranul monitorului. Este prescris pentru o imagine clinică incertă a varicelor.
 2. Venografia prin rezonanță magnetică. Principiul determinării diagnosticului se bazează pe utilizarea unui tomograf. Nu prevede introducerea unui agent de contrast. Afișează rezultatul examinării pe monitor. Vă permite să obțineți o imagine clară a stării vaselor de sânge, determină localizarea prezenței cheagurilor de sânge.
 3. Doppler segmentar. Determină permeabilitatea, posibilitatea îngustării arterelor. Oferă rezultate în termen de cinci minute.

Tratamentul venelor varicoase ale extremităților inferioare

După stabilirea stării vaselor, efectuarea unui diagnostic, medicul prescrie terapie. Depinde de stadiul de dezvoltare a patologiei. Alocat de:

 1. Terapie conservatoare. Pe baza utilizării medicamentelor anticoagulante, venotonice, antiinflamatoare, exerciții de fizioterapie.
 2. Scleroterapia. Metoda se bazează pe introducerea unui medicament în vena afectată. Fluxul de sânge trece prin venele sănătoase, ocolindu-le pe cele lipite.
 3. Jersey de compresie. Este prescris pentru tratament, în combinație cu alte metode de terapie.
 4. Intervenție chirurgicală - excizia venei afectate.
 5. Coagularea cu laser. Tratamentul cu laser.

Metoda de terapie depinde de stadiul de dezvoltare a bolii.

Mărirea venei piciorului, prevenire

Conform concluziilor flebologilor, boala este mai ușor de prevenit decât de vindecat. Principalele metode de prevenire a varicelor:

 • nutriție adecvată;
 • renunțarea la obiceiurile proaste;
 • utilizarea activității fizice (vizită la centrul de fitness);
 • plimbări în aer curat;
 • duș cu contrast;
 • consumând cel puțin doi litri de lichid pe zi;
 • scaun ortopedic pentru muncă sedentară;
 • haine și încălțăminte confortabile.

Urmând cele mai simple reguli, puteți preveni dezvoltarea bolii.